Descobrixen galàxia de matèria fosca

De Viquinotícies

23 de febrer del 2005
S'ha descobert la primera galàxia enterament composta de matèria fosca.

La galàxia en qüestió es va trobar a milions d'anys llum, usant el Telescopi Lovell de la Universitat de Manchester a Cheshire i es va confirmar amb el telescopi Arecibo a Puerto Rico.

Aquesta galàxia conté massa en rotació, com qualsevol altra, però cap estrella. Aparentment, està enterament composta de matèria fosca, un tipus de matèria diferent de la matèria bariònica amb la qual estem més familiaritzats.

El descobriment va venir d'un projecte de cinc anys per a l'estudi de la distribució dels àtoms d'hidrogen per l'Univers. El gas d'àtoms d'hidrogen emet certa radiació que pot ser detectada per radio telescopis.

En el cúmul de galàxies conegut com Verge, un equip internacional del Regne Unit, França, Itàlia i Austràlia, liderat per la Universitat de Cardiff va trobar una massa d'àtoms d'hidrogen fins a un total de 100 milions de vegades la massa del nostre Sol.

El descobriment ha estat anomenat VIRGOHI21 i es considera de gran importància, perquè es relaciona amb certs models cosmològics segons els quals la matèria fosca és cinc vegades més abundant que la matèria bariònica a l'Univers, encara que és difícil d'estudiar des de la Terra, per la seva proximitat al Sol.

"L'Univers té tot tipus de secrets per revelar-nos, això mostra que estem començant a entendre com enfocar l'assumpte de la forma correcta", va declarar Jon Davies de Cardiff. "És un descobriment veritablement excitant."

Fonts[modifica]