Vés al contingut

Descobrixen 12 nous satèl·lits de Saturn

De Viquinotícies

4 de maig del 2005, Hawaii, Estats Units
Astrònoms de l'Institut d'Astronomia de la Universitat de Hawaii van anunciar el descobriment de 12 noves llunes de Saturn, amb el que el total de satèl·lits naturals d'aquest planeta augmenta a 46. El descobriment inicial dels cossos celestes va ocórrer el 12 de desembre de 2004 i va ser realitzat utilitzant el telescopi Subaru, de 8,2 metres, situat en l'Observatori Mauna Kea. Altres observacions van confirmar la troballa al gener, febrer i març des del Subaru i el telescopi Nord de l'observatori Gemini.

Un altre equip de la mateixa universitat, liderats per David Jewitt, va descobrir 11 satèl·lits de Júpiter el 2001 i 11 més el 2002, abans d'ocupar-se de Saturn.

Onze dels nous satèl·lits es troben en òrbites retrògrades, el que fa pensar als astrònoms que aquests cossos celestes eren originalment asteroides, atrets des del cinturó d'asteroides per la gravetat de Júpiter i capturats per Saturn. Totes les llunes es troben en òrbites el·líptiques inclinades, entre 16 i 22 milions de km de distància de Saturn. Provisionalment seran conegudes com S/2004 S07 a/S 2004 S18.

Aquest article és de domini públic