Vés al contingut

Descobreixen el diari personal de James Naismith

De Viquinotícies

15 de novembre del 2006, St. Louis (EUA)

Està confirmat. El bàsquet es va inventar a partir d'un joc infantil denominat 'Ànec en la roca'.

Així ho revela l'última troballa de documents personals i fotografies del canadenc James Naismith, fundador d'aquest esport a la fi del segle XIX.

Les troballes, entre els quals s'inclou un diari personal i diverses anotacions manuscrites, van ser descobertes la passada primavera per una néta de Naismith, Helen Carpenter, en els fonaments del seu domicili de Chesterfield, un suburbi de St. Louis, Missouri. Carpenter buscava un vell àlbum fotogràfic familiar i en lloc d'això es va trobar amb anotacions i reglaments que ofereixen noves revelacions sobre el naixement d'un dels esports més populars del món.

Carpenter, que té previst oferir en subhasta aquests documents a partir del desembre, assegura que en aquestes notes es revelen nous detalls sobre la invenció del seu avi, especialment sobre el moment crucial del primer partit o la inspiració que es va trobar en l'"Ànec en la roca", un joc infantil molt popular a Canadà que l'inventor del bàsquet havia practicat de nen.

Entre els documents es troben fotos del primer equip, la descripció del primer partit, esborradors sobre les regles, un xiulet que Naismith va usar per a dirigir partits a Kansas i el passaport que va usar per a viatjar a Berlín, on va presenciar els Jocs Olímpics de 1936.

Les cinc caixes de documents van ser lliurades a Carpenter per la seva mare, Hellen Naismith Carpenter, que les havia guardat durant dècades sense prestar la més mínima atenció al seu contingut. "Sempre em va dir que aquí no hi havia res de valor", assegura Carpenter, de 74 anys d'edat.

Chris Ivy no està d'acord. Com director de subhastes esportives de les Heritage Auction Galleries en Dallas, es va quedar sorprès quan Carpenter li va cridar per a anunciar-li la troballa. Documents manuscrits simples de l'inventor del bàsquet només es descobreixen dos o tres vegades a l'any amb el que el conjunt de troballes en possessió de Carpenter resulta bastant poc habitual.

"Constitueix una travessia en la història, no només una troballa important de per a les subhastes esportives", diu Ivy.

La invenció del bàsquet va quedar oficialment fixada en l'any 1891, quan Naismith, per a llavors professor del centre YMCA de Springfield, Massachussetts, va tractar d'emplenar els moments d'oci dels seus alumnes durant l'hivern, quan no era possible practicar esport a l'aire lliure.

Va intentar fusionar el futbol americà i el lacrosse per a jugar en sala i primer va recórrer a disciplines com Hylo Ball, Scruggy Ball o Association Football. Amb cap d'elles va triomfar.

El diari trobat de Naismith revela el seu nerviosisme quan se li va ocórrer introduir el nou joc en els seus alumnes. Temia que no ho acceptessin. Abans del primer partit es va encarregar de fixar dues cistelles de préssecs en les balconades del gimnàs de l'escola i escriure tretze regles en una pissarra.

"Va ser un moment crucial en la meva vida perquè significava tenir èxit o fracassar en l'intent de captar l'interès dels alumnes", va escriure Naismith, que va tenir consciència d'haver inventat un gran esport poc abans de la seva mort quan es va incloure en el programa olímpic. "Fins a llavors ell pensava que era poca cosa", assegura Carpenter.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail