Vés al contingut

Demostren la influència de l'activitat humana sobre el canvi climàtic

De Viquinotícies

31 d'octubre del 2008, Londres, Regne Unit

Un estudi d'un equip de científics nord-americans, japonesos i britànics ha demostrat, "per primera vegada", que existeix una relació directa entre l'activitat de l'ésser humà i la progressiva pèrdua de massa gelada que, com a conseqüència de l'escalfament global, estan sofrint les zones polars de la Terra.

En l'estudi, publicat a la revista Nature Geoscience, s'han comparat els nivells màxims de temperatures i quatre models diferents de clima, observant que l'escalfament s'està produint principalemnte a les dues regions polars.

Els científics atribueixen l'augment de temperatures (2 °C més a l'Àrtic, en els últims 40 anys) a l'efecte dels gasos hivernacle, l'increment del qual es deriva, fonamentalment, de la crema de combustibles fòssils realitzada per l'home.

"Per primera vegada hem estat capaços d'atribuir directament l'escalfament en ambdós extrems de la Terra a l'activitat humana", va assenyalar el director de l'estudi, Nathan Gillett, de la Universitat d'East Anglia (El Regne Unit).

La investigació es basa en el registre de les temperatures de l'aire a les regions polars des de l'any 1900, així com en projeccions i simulacions numèriques, amb o sense emissions humanes.

Els científics van comprovar que només els models que incorporaven emissions humanes (gas carbònic, clorofluorcarbonos) coincideixen amb les tendències observades a la zona, i van concloure que les activitats humanes estan causant l'escalfament en ambdós pols.

Fonts

[modifica]