Cronologia: Cas CDEIB

De Viquinotícies

29 de novembre del 2008, Mallorca

Cronologia del cas[modifica]

El cas sortí a la llum l'abril del 2008 i posteriorment les acusacions s'han anat ampliant.

Dia 28 de setembre de 2008[modifica]

És detinguda Antònia Ordinas, exgerent del CDEIB, i la seva companya, demanat per la Fiscalia Anticorrupció. Entre les despeses vinculades a la gestió d'Ordinas hi destaquen els 132.349 € pagats a Isabel Rosselló, persona ja aleshores vinculada a l'ex directora[1]. L'operació policial es denominà Operació Scala per la detenció, entre d'altres, de l'esposa d'Ordinas, que era cantant d'òpera.

Els principals implicats en aquest cas són la mateixa Ordinas, la seva dona Isabel Rosselló i l'exdirector general de promoció industrial Kurt Viaene.

Dia 29 de setembre de 2008[modifica]

El dissenyador gràfic Joan Rosselló figura entre els deu detinguts en aquesta nova trama de corrupció que encapçalaria l'exdirectora gerent del w:Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB). Rosselló és l'administrador, al costat de la seva esposa Crescencia M.C., també detinguda per la Policia, de les empreses Estudi Joan Rosselló i Fires Geremi. Rosselló va ser el director de l'equip tècnic que va redissenyar el logotip del Govern balear. No li feia falta presentar-se a cap concurs ni mostrar el seu projecte per avançat. Ordinas el contractava directament perquè s'encarregués d'aquest treball de disseny gràfic.

Es sospita que a través d'aquestes empreses s'haurien abonat comissions a Antònia Ordinas a canvi de ser contractades directament i sense concurs previ en la realització de determinats encàrrecs relacionats amb la promoció dels productes de Balears a l'estranger. Aquestes dues societats han presentat factures per valor de gairebé cinc milions d'euros. Es creu que es tracta de despeses que no correspondrien directament pels treballs realitzats, i que una part d'aquests diners s'hauria pagat com a comissió en compensació d'aquest tracte preferencial.

Així, per exemple, figura una factura de 185.600 euros per la realització i el muntatge del material gràfic del saló del vi que es va celebrar l'any passat. També es va facturar a través de la societat Fires Geremi 81.200 euros pel mateix treball tècnic desenvolupat a la fira de Modacalzado de 2007. Moltes d'aquestes factures, que estan en poder d'Hisenda estan datades en la mateixa data i pel mateix concepte.[2]

Dia 30 de setembre de 2008[modifica]

Un dels imputats a l'Operació Scala, Jaime Fernández Abad, un empresari de Calvià, detingut dilluns dia 29, hauria admès a Comissaria que va ser durant anys un simple home de palla o testaferro d'Antònia Ordinas, l'anterior gerent del Consorci del Govern per al Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB). La confessió de Fernández Abad, permet als investigadors consolidar les sospites existents contra la cúpula de la presumpta trama de corrupció, encapçalada per Ordinas i els seus col·laboradors de confiança. Fernández Abad, representat pel bufet de Miguel Borrás, té 76 anys i a través de dues de les seves societats, Sayju 2005 S.L. i Franco Galaica de Inversiones, va facturar 677.000 euros al consorci públic[3].

Dues de les persones que van quedar en llibertat, defensades per l’advocat Josep de Luis, van fer un altre gir al cas en presentar-se davant dels especialistes de la Policia com a creditors del CDEIB, ja que van exhibir factures no abonades per l’empresa pública. En total ja són dotze les persones detingudes, la darrera, Daniela Beamont Napieraj, de 60 anys, a qui s’imputen els delictes de malversació i suborn. Daniela és l’esposa de Jaime Fernández Abad. La detinguda, de nacionalitat francesa, comparteix negocis amb el seu marit i abans havia treballat per a Jaume Matas quan va ser conseller d’Economia[4].

L’exconseller de Comerç, Indústria i Energia, Josep Juan Cardona, deixà entreveure ahir que li imposaren com a gerent del CDEIB, Antònia Ordinas, detinguda a instàncies de la Fiscalia per delictes de prevaricació, suborn i malversació de fons públics. “Diguem que me la suggeriren”, assegurà Cardona fent èmfasi en la paraula. Tot i això, l’exresponsable indicà que no recordava qui li havia proposat. Sí que rememorà que els càrrecs eren decidits pel Govern, que en aquell moment presidia Jaume Matas, i que va “heretar” Ordinas tant quan fou conseller d’Agricultura com quan fou responsable de Comerç, Indústria i Energia. Amb tot, l’exconseller del PP demanà que la Fiscalia investigui fins el darrer detall i considerà que el fet que ara s’ha posat de manifest és “absolutament lamentable” perquè “desmereixen l’activitat política” i, en aquest sentit, demanà “disculpes als ciutadans”.[5]

El PP es personarà com a acusació particular en el cas. La presidenta del PP balear, Rosa Estaràs, anuncià ahir que el PP es personarà coma acusació particular en tots els casos de corrupció que impliquen militants seus, alts càrrecs del Govern de Jaume Matas. Un dels arrestats, Felipe Ferré Bravo, a més de ser l’administrador de Gourmet and Boutique Islands SL, és regidor del PP a l’Ajuntament de Lloseta (a l’oposició), malgrat que encara no ha estat destituït pel partit[5].

El matrimoni Antònia Ordinas - Isabel Rosselló continua als calabossos i es nega a declarar al fiscal.

Dia 1 d'octubre de 2008[modifica]

L'exdirector General de Cultura i Política Lingüística de l'Executiu de Jaume Matas, Jaume Gil, compareix, acompanyat del seu advocat José Ignacio Herrero, a les dependències de la Policia Nacional de les Balears per declarar com imputat en el presumpte cas de malversació de fons públics a través del Consorci de Desenvolupament Econòmic (CDEIB).

L'ex alt càrrec del Govern Matas, és el marit de María Victoria G. M., administradora de Taller Gràfic 3,1 S.L., de 45 anys, que va ser detinguda el passat dilluns 29 d'octubre junt amb la principal sospitosa del cas, l'exgerent del CDEIB i exmilitant popular, Antònia Ordinas, i la seva esposa, Isabel Rosselló.

Sis dels onze detinguts ja han estat posats en llibertat amb càrrecs, i els cinc que encara queden en comissaria, passaren a disposició judicial[6].

El Comitè de Drets i Garanties del PP es va reunir aquesta tarda per suspendre de militància a Felipe Ferre Bravo, Jaime Julio Abad i Daniela Beamont Napieraj, després de ser detinguts per la seva vinculació en la denominada operació Scala, relacionada amb un presumpte cas de corrupció en el Consorci per al Desenvolupament Econòmic de Balears (CDEIB)[7].

La Policia Nacional arrestà l’exdirector general de Promoció Industrial del Govern del PP de Jaume Matas, Kurt J. Viaene, acusat de formar part de la presumpta trama de corrupció. Negà totes les imputacions de la Fiscalia Anticorrupció durant els interrogatoris policials. És per aquest motiu que els investigadors del cas decidiren mantenir Viaene als calabossos. Viaene retornà 18.000 euros sense justificar[8].

Dia 2 d'octubre de 2008[modifica]

El magistrat del Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma, Enrique Morell, va decretar, tal com sol·licitava la Fiscalia Anticorrupció, presó provisional sense fiança per a l'exgerent del Consorci de Desenvolupament Econòmic de Balears (CDEIB), Antònia Ordinas i la seva esposa, Isabel Rosselló, després d'imputar-los els delictes de malversació, falsedat documental i defraudació a l'administració en el marc de presumpta trama de corrupció en el CDEIB, gestada a la passada legislatura i a través de la qual es podrien haver malversat fins a 5 milions d'euros.

Així mateix, pels mateixos delictes, va decretar detenció judicial de 72 hores, que es materialitza amb el seu ingrés a la presó, per a l'exdirector general de Promoció Industrial, Kurt Viaene, que va ser arrestat el dia anterior per la Policia Nacional, a causa de la seva implicació en aquesta trama.

D'aquesta manera, Ordinas, Rosselló i Viaene foren traslladats a la Presó Provincial de Palma, encara que Viaene havia de tornar als jutjats en les següents 72 hores per ser interrogat pel fiscal Anticorrupció i la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 4 de Palma, Pietat Marín, qui s'encarrega d'aquest cas. Viaene va sortir emmanillat dels Jutjats de Palma i va ser introduït en un vehicle de la Policia Nacional, que el va traslladar a la presó de la capital balear, mentre que Ordinas i Rosselló anaven emmanillades juntes i van ser conduïts a un altre vehicle de la Policia. Ordinas, que va sortir somrient dels calabossos, va assegurar als mitjans de comunicació que, de moment, no feia comentaris respecte a la decisió judicial, però que els faria.

D'altra banda, Morell va decretar llibertat amb càrrecs per a l'empresari publicista Joan Rosselló Borrás, administrador de l'Estudi Joan Rosselló SL i de Fires Geremi SL, de 48 anys; l'empresari Jaime Julio Fernández Abad, administrador de Sayju 2005 SL i Franc Galaica de Inversiones SL i a l'esposa d'aquest, Daniela B.N., després d'imputar-los els delictes de malversació, falsedat documental i defraudació a l'administració. No obstant això, els va retirar el passaport prohibint-los sortir del país i els va obligat a acudir als jutjats cada vegada que se'ls requereixi.

Els sis detinguts van ser traslladats als Jutjats de Via Alemanya, a Palma, després de ser detinguts per la seva relació amb l'esmentada trama de corrupció en el CDEIB. Així, Ordinas, Rosselló i els dos empresaris van ser arrestats dilluns passat (dia 29), per la qual cosa van ser posats a disposició judicial després d'esgotar-se les 72 hores per les quals una persona pot romandre detinguda per la Policia Nacional. Per la seva part, Daniela B.N va ser arrestada dimarts passat (dia 30), mentre que Viaene va ser detingut el dia anterior, dia 1 d'octubre[9].

Dia 3 d'octubre de 2008[modifica]

Presó per al matrimoni Ordinas-Rosselló i Anticorrupció cerca el paper de Viaene en l’escàndol i el jutge el tanca fins a tres dies foren els dos titulars de la premsa respecte al que havia passat el dia anterior.

La Policia escorcollà el dia anterior el domicili de Kurt Viaene, l’exalt càrrec del Govern que va ser enviat a la presó en qualitat de “detingut judicial”.

Inspectors del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional de Palma es desplaçaren a València per seguir la pista de la societat NTC Consultors. Aquesta està relacionada amb presumptes delictes comesos per Kurt Viaene, director general de Promoció Industrial del Govern Matas implicat en el cas Scala. Al matí, els policies escorcollaren la seu de la societat. De manera paral·lela, es va detenir l’administrador únic, Francisco G.C., que fou traslladat la direcció de la Policia a València. Arran de les investigacions, hi havia fortes sospites que l’arrestat tenia una important relació “comercial” amb Kurt Viaene. Aquestes se centren en tots els empresaris detinguts i Francisco G.C. podria haver pagat a Viaene a canvi de contractes de feina. En la inspecció s’haurien trobat adjudicacions de treballs a l’esmentada societat per un import de doblers força considerable[10].

Dia 4 d'octubre de 2008[modifica]

Presó incondicional per a Kurt Viaene, que ho nega tot. La jutgessa Piedad Marín ordenà el tancament de l’exdirector general del Govern de Jaume Matas, que fou directament assenyalat per la principal acusada del cas, Antònia Ordinas. Viaene havia estat prèviament incriminat per la seva antiga subordinada, Antònia Ordinas. Aquesta, havia acudit als jutjats per declarar de manera voluntària una estona abans i confessar així tots els delictes que es cometeren en la gestió dels doblers públics del consorci del Govern. Viaene ho negà tot i tampoc no incriminà altres càrrecs polítics[11].

La noticia bomba, i que ha esdevingut imatge més representativa del cas, fou la troballa de 240.000 al jardí de la casa d'Ordinas, part d'aquests, amagats dins una capsa metàl·lica de Cola Cao antiga. Curiosament pintada de vermell amb motius xinesos. Aquestes capses, concebudes com un regal, eren distribuïdes en els anys cinquanta i seixanta del segle passat per la casa Nutrexpa, comercialitzadora del Cola Cao i contenien aquest producte. Eren col·leccionables i moltes famílies les guardaven per dipositar-hi objectes personals. Eren els temps en què Antònia Ordinas encara era una nina.

El matrimoni digué a la magistrada que estaven disposades a lliurar 240 mil euros que tenien amagats a la finca on tenen fixada la seva residència, a Pòrtol. Quan acabà aquesta declaració es desplaçaren a la finca, el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, l’advocat Eduardo Valdivia, la secretària del jutjat i inspectors del Grup de Delinqüència Econòmica. Quan foren al jardí, Ordinas indicà un lloc concret, en un petit hort que hi ha a la finca. Enllà, entre unes cols, hi havia una bossa d’escombraries de color gris i una antiga capsa del Cola Cao. Els policies les recolliren i a l’interior trobaren la quantitat que deia Ordinas. Tot seguit tornaren a les dependències judicials, on continuà l’interrogatori a les dues dones. Finalment foren reingressades al centre penitenciari de Palma. Ordinas declarà que tant ella com Kurt Viaene cobraven comissions il·legals per treballs que s’adjudicaven a diferents empresaris. El dimarts següent, Ordinas tornaria a aparèixer davant els jutjats per continuar la declaració iniciada[12].

Dia 5 d'octubre de 2008[modifica]

Les declaracions que va fer l’exgerent del CDEIB Antònia Ordinas davant la jutgessa Piedad Marín apunten que l’exconseller de Comerç i Indústria, Josep Juan Cardona, estava al corrent de les comissions que es cobraven en l’organisme. Ordinas explicà que ella informava de tot allò que passava en el Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears al director general de la Conselleria, Kurt Viaene, que, a la vegada, mantenia informat el conseller Juan Cardona. Però l’exdirector general del Govern Matas es negà a acceptar en la compareixença de dissabte aquest fet i d’altres elements que l’incriminen en el cobrament il·legal de comissions[13].

Dia 6 d'octubre de 2008[modifica]

L'empresari Jaime Fernández Abad, i la seva esposa Daniela Beamont, dos dels imputats en el cas Scala, van acudir al jutjat d'instrucció 4 que instrueix l'anomenat cas Scala, la presumpta trama de corrupció entorn del consorci públic CDEIB en la passada legislatura. Jaime Abad i la seva dona van ser detinguts la setmana passada per la Policia sota la sospita de ser testaferros de la principal encausada, l'exdirectora-gerent del CDEIB Antònia Ordinas. El matrimoni va quedar el dijous (dia 2) en llibertat després de declarar davant del jutge de guàrdia. També van acudir al jutjat d'instrucció 4 agents del grup de Delinqüència Econòmica de la Policia, que investiguen el cas des de fa uns mesos. Els policies van portar diverses caixes amb documentació relativa al cas al jutjat[14].

L'eivissenc Josep Juan Cardona, en roda de premsa, va adoptar la mateixa estratègia que Rosa Puig en el Cas Turisme Jove. Va dir que no es considerava responsable d'haver comès cap acte que hagi de veure amb aquests fets, és a dir, amb el presumpte cobrament de comissions il·legals. El president del PP a les Pitiusas i diputat autonòmic digué aquestes paraules després de què Ordinas el senyalà directament el dia anterior[15].

Dia 7 d'octubre de 2008[modifica]

Després de la llarga deposició voluntària d'Ordinas, es donava per segura la imputació de Cardona, que ha optat per no dimitir del seu escó en el Parlament. En mitjans de la investigació pensen que la principal encausada ha vessat acusacions molt serioses contra l'exconseller, que haurà de donar la seva versió sobre aquestes acusacions en qualitat d'imputat[16].

Dia 8 d'octubre de 2008[modifica]

L'alcalde de Manacor i candidat a la presidència del PP de Mallorca, Antoni Pastor, va subratllar que l'expresident del Govern, Jaume Matas, té "molt que dir" entorn del presumpte cas de corrupció ordit la passada legislatura a través del Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB), encara que va considerar que és una "decisió molt personal" que comparegui per donar explicacions sobre la trama perquè "ja no està en política". Així es va pronunciar durant la roda de premsa que va oferir per presentar les propostes de la seva candidatura, on va asseverar que les responsabilitats que es deriven del cas investigat per l'operació Scala "no és un problema de l'anterior Executiu ni de l'expresident, sinó del PP". Alhora, va recalcar que posa "la mà en el foc" per l'exconseller de Comerç, Indústria i Energia, Josep Joan Cardona, presumptivament implicat en la trama de corrupció, i va lamentar que en aquests moments s'estigui qüestionant el seu càrrec en el marc de les investigacions[17].

El detingut Felipe Ferré va ser interrogat també sobre la propietat de Gourmet Island i Comarca Global, dos dels principals proveïdors del CDEIB en l'anterior Govern del PP[18].

Dia 9 d'octubre de 2008[modifica]

La jutgessa Pietat Marín, que investiga el cas, va ordenar l'embargament preventiu de totes les propietats i comptes bancaris de Kurt Viaene, exdirector general del Govern Matas, que es troba a presó per cobrament de comissions il·legals[19].

Dia 10 d'octubre de 2008[modifica]

Diari de Balears treu a la llum unes actes de reunions del CDEIB mantingudes durant el 2005 on es demostra que Cardona hi participa activament com a President del CDEIB[20].

Dia 12 d'octubre de 2008[modifica]

El president del comitè d’ètica del PP, Román Piña, va afirmar en declaracions a IB3 Ràdio que Matas "està molt obert" a explicar al comitè d’ètica del PP la seva gestió al capdavant de l’Executiu després dels casos de corrupció relacionats amb alts càrrecs del seu govern que han sortit a la llum. Segons indicà Piña, "estam pendents de veure’ns i tenir un canvi d’impressions". "Si té la possibilitat, Jaume Matas amb molt de gust acceptaria parlar davant un comitè. En aquests moments, està molt obert a aclarir qualsevol cosa, qualsevol malentès que pugui sorgir"[21].

Dia 15 d'octubre de 2008[modifica]

Surt a la llum que el CDEIB pagava oficines inútils a Nova York, Los Angeles i Bonn. Els responsables de les seus eren també delegats d'una empresa privada d'Antònia Ordinas en aquestes ciutats. L'empresa en qüestió era Global Bussines Intelligence/Active Strategies. En total, el Consorci abonava devers 24.000 euros anuals per cada ciutat on estava representat[22].

Bàrbara Mora, cap de Gestió de Recursos de la Conselleria d’Indústria i Comerç, comparegué davant la jutgessa i el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, com a testimoni. Es desprèn de les seves declaracions que l'exconseller d’Indústria i Comerç durant el Govern del PP de Matas, Josep Juan Cardona, estava al corrent de les "irregularitats" i de les "despeses desproporcionades" dins el Consorci pel Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB). També digué que ella havia advertit "en diverses ocasions" Cardona[23].

Aquest dia també comparegueren com a imputats davant la jutgessa i el fiscal Anticorrupció, Enric Riera, que exercia com a advocat dels serveis jurídics del Consorci durant el Govern de Jaume Matas. Riera es limità a defensar la seva actuació com a misser del CDEIB, però va reconèixer que l'exgerent Antònia Ordinas havia sol·licitat els seus serveis per fer els contractes sense que fossin coneguts pel personal del CDEIB. L'altre imputat, l'empresari i exdirector de Perlas Orquídea, Pedro Veny fou acusat d'haver participat en la trama de les comissions il·legals amb doblers públics. L’empresari havia cobrat fins a 45.000 € per informes encarregats des del CDEIB sobre la situació de les perles a Manacor[23].

Dia 16 d'octubre de 2008[modifica]

La jutgessa instructora del cas Scala, Piedad Marín, va citar a declarar com a imputat Josep Juan Cardona, exconseller d’Indústria i Comerç durant el darrer Govern Matas per a dimecres, dia 22, dematí.

Aquesta decisió fou pressa després de que declarassin dos testimonis, un exalt càrrec de la Conselleria Antoni Palomar, secretari general d'Indústria i Comerç durant el Govern de Jaume Matas i José Ramón Aycart, misser dels serveis jurídics de l'Executiu durant l'etapa Matas i, també, en aquests moments. I també un imputat, l'empresari valencià Francisco García Cerrato, administrador de la societat NTC Consultores, vinculat a un dels suposats caps de la trama, l’exdirector general de Promoció Industrial Kurt Joseph Viaene (PP)[24].

Dia 18 d'octubre de 2008[modifica]

Es publiquen parts de actes del CDEIB on es veu clarament que Cardona participava activament en el tema presupostari. Així Cardona es acusat de prevaricació[25].

Dia 21 d'octubre de 2008[modifica]

Una comissió judicial cercà més proves al domicili d'Antònia Ordinas, mentre el regidor del PP de Lloseta Felip Ferré prestava declaració davant el fiscal Anticorrupció i la jutgessa Marín.

Els agents escorcollaren amb especial atenció la part de darrere de la casa d'Ordinas, on es troba un galliner. Els policies, que requeriren la presència d’un bomber per dur-lo a terme, buidaren un pou amb 30.000 litres d'aigua. El resultat final de l’operació fou el decomís d’un ordinador portàtil i de documentació diversa. També transcendí que aquest segon escorcoll al domicili d’Ordinas vingué motivat per una denúncia perquè s’haurien vist alguns moviments estranys a la casa de Consell abans de les primeres detencions del cas Scala, quan Ordinas encara estava en llibertat.

Per la seva banda, el regidor del PP de Lloseta Felip Ferré tornà a comparèixer davant la jutgessa Piedad Marín i el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach. Ferré ja havia declarat als jutjats en qualitat d'imputat fa més d’una setmana. Aquesta vegada, el regidor tornà a sortir en llibertat amb càrrecs després de reafirmar l’existència de la trama de les comissions il·legals i la participació en aquesta de l’exdirector general de Promoció Industrial Kurt J.Viaene i d’Antònia Ordinas.

Daniela Beaumont, esposa de Jaime Fernández Abad, fundador del PRIB de Calvià, imputada pels presumptes delictes de malversació i suborn, es va ratificar del que havia declarat a començament d'aquest mes davant de la Policia[26].

Dia 22 d'octubre de 2008[modifica]

Cardona declara davant la jutgessa i el fiscal i ho negà tot. Va estar gairebé 5 hores donant explicacions[27].

Cardona va reconèixer la seva firma, encara que va dir que no recordava el contingut d'aquests documents perquè no els havia llegit. Per justificar que firmés en guaret, és a dir, sense llegir el paper que tenia davant, va assenyalar que tenia plena confiança en els seus subordinats. També va indicar que el volum de treball de la seva conselleria era tan elevat que li impedia controlar totes les direccions generals[28].

Dia 23 d'octubre de 2008[modifica]

Jaume Gil, ex responsable de Política Lingüística del Govern del PP de Jaume Matas, declarà davant la jutgessa i quedà acusat de manera definitiva d'haver format part de la trama de corrupció al CDEIB[29].

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail
 1. Noticia detinguda Antònia Ordinas a dBalears el 29/09/2008
 2. El creador del logotip del Govern va facturar més de cinc milions a les fires al Consorci (castellà)
 3. Un dels imputats admet que va actuar de testaferro de la gerent (castellà)
 4. dBalears: Diversos empresaris admeten haver pagat Ordinas per contractes
 5. 5,0 5,1 Cardona insinua que li imposaren Ordinas des de dalt (dBalears)
 6. L'ex DG Política lingüística presta declaració (castellà)
 7. El PP suspèn uns altres tres militants vinculats al cas Scala (castellà)
 8. Detingut Kurt Viaene (dBalears)
 9. El jutge decreta presó provisional sense fiança per a Ordinas i Rosselló i detenció judicial de 72 hores per a Viaene (castellà)
 10. La Policia escorcolla a València una empresa lligada a Viaene
 11. Presó incondicional per a Kurt Viaene, que ho nega tot (PDF)
 12. La Fiscalia desenterra 240.000 € al jardí de la casa d’Ordinas (PDF)
 13. Antònia Ordinas apunta cap a l’exconseller Juan Cardona
 14. Jaime Fernández Abad i la seva esposa van acudir ahir al jutjat d'instrucció 4 (castellà)
 15. Cardona eludeix la responsabilitat per l'actuació d'Ordinas (castellà)
 16. Ordinas diu que Cardona tolerava la corrupció en el consorci CDEIB (castellà)
 17. Pastor subratlla que Mates ha de dir molt sobre el cas CDEIB però ho considera una decisió molt personal (castellà)
 18. El detingut Felipe Ferré va ser interrogat (castellà)
 19. La jutgessa ordena l'embargament dels béns de l'exdirector general Viaene (castellà)
 20. Les actes demostren que Cardona impulsà l’endeutament del CDEIB (PDF)
 21. Estaràs diu que Cardona és fora de tot dubte (PDF)
 22. El CDEIB pagava oficines inútils (PDF)
 23. 23,0 23,1 Cardona estava advertit (PDF)
 24. La jutgessa cita Cardona (PDF)
 25. Acusat de prevaricació (PDF)
 26. Nou escorcoll a Consell (PDF)
 27. Cardona ho nega tot (PDF)
 28. Cardona reconeix que no llegia els contractes que firmava al CDEIB (castellà)
 29. Imputat un altre director general (PDF) (hi ha unes errades que posa "Cas son Oms" i toca dir "Cas Scala")