Corea del Nord es compromet a iniciar el desarmament nuclear

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

13 de febrer del 2007, Corea del Nord

Bandera de Corea del Nord

Corea del Nord ha acceptat de fer el primer pas per al desarmament nuclear proposat pels representants dels EUA, la Xina, el Japó, Rússia i Corea del Sud, reunits a Pequín. Pyongyang es compromet a desactivar el principal reactor nuclear abans de dos mesos i a desmantellar el programa d'armes atòmiques a canvi de rebre ajuda energètica equivalent a un milió de tones de petroli. Els EUA han acceptat de retirar les sancions comercials contra Corea del Nord.

A més, els EUA es comprometen a no incloure Corea del Nord dins l'eix del mal. Per tant, el document conjunt que han consensuat les delegacions de tots els estats presents a Pequín peveu la represa de les relacions diplomàtiques entre Pyongyang i Washington, per més que no s'ha fixat pas cap data.

El trencament de contactes diplomàtics es va fer efectiu l'octubre de l'any passat, quan el règim de Kim Jong il va fer la primera prova nuclear. Els països veïns de Corea del Nord van declarar l'estat d'alerta per aquella prova, que fou condemnada unànimement per les Nacions Unides.

El règim de Kim Jong-il, que ha desenvolupat tecnologia nuclear aquests últims anys, disposa de míssils que allarguen sis mil quilòmetres.

Cc-by-nc-nd icon.svg

Fonts[modifica]