Commemoracions en el Mercat del Ram

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

22 de març del 2007
El Mercat del Ram s'inaugurarà el dijous 29 de març amb el tradicional pregó a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic. Aquest any anirà a càrrec de Conrad Adillon, un empresari vigatà resident als Estats Units. Aquest acte constituirà el començament d'un programa de múltiples activitats que tindran com a rerefons el caràcter agroramader de la fira. Fa quatre anys, l'Ajuntament de Vic va apostar per recuperar-ne els orígens i va decidir prescindir de la mostra multisectorial.

El primer tinent d'alcalde i president de l'ImpeVic, Ignasi Puig s'hi ha referit avui durant la roda de premsa de presentació. Per Puig “aquest caràcter estrictament ramader té la voluntat de prestigiar el sector primari, en clau de modernitat”.

El vessant modern d'aquesta fira tan tradicional l'aporten les novetats que any rere any s'hi incorporen. En aquesta edició i com ha explicat Sandra Jordà, responsable de l'Àrea de Promoció de l'ImpeVic, “s'ha volgut apostar per la innovació en el sector agroramader” i durant les Jornades Tècniques que començaran el proper dimarts, cada dia es dedicarà una sessió a parlar de diferents aspectes tecnològics aplicats als sectors corresponents, una iniciativa batejada com a TecnoRAM. També com a tret novador hi haurà un espai didàctic a l'interior del recinte firal, dedicat als nens de 0 fins a 11 anys que “podran treballar en tallers monogràfics al voltant de l'agricultura i la ramaderia”.

Sandra Jordà també ha presentat l'Equinàlia,nom sota el qual s'agrupen el 2n. Concurs d'Enganxalls, el 3r. Concurs de Guarà Català i les exhibicions eqüestres. Seran tres activitats per apreciar el món del cavall més enllà del propi atractiu que té en si l'animal, des d'una perspectiva també lúdica i festiva.

En la presentació d'aquest dimecres als mitjans de comunicació s'ha constatat la veterania d'algunes propostes. El Concurs Català de Raça Frisona arriba a la 20a edició i el Concurs de Canals Porcines celebra el 25è aniversari. Pel que fa al primer, Jaume Sala, representant de la Fefric, ha explicat que hi prendran part 21 ramaders amb un total de 70 exemplars, dels quals 26 pertanyen a 9 explotacions d'Osona. Per la seva part, Pere Colom ha agraït el suport rebut aquests últims anys per part de l'Ajuntament perquè el Concurs de Canals Porcines “tirés endavant després de les primeres edicions organitzades per un grup d'apassionats ramaders”.

Qui també està d'aniversari aquest any és la colla dels Sagals d'Osona, que amb els seus 10 anys protagonitzarà una de les temàtiques del Concurs d'Aparadors del Mercat del Ram. Una altra de les commemoracions la protagonitzaran els gegants de Vic. Ni més ni menys que 175 anys d'existència que se celebraran amb una Trobada Gegantera en què prendran part colles de totes les províncies de Catalunya.

Les activitats culturals del Mercat del Ram també tenen pes important, com ha explicat el gerent de l'Imac, Ramon Ferrer per qui “és un programa força exhaustiu que cal mirar amb detall perquè hi ha molta oferta”. En destaquen un concert de l'Schola Antiqua, dirigit per Juan Carlos Asensio a l'església de la Pietat; el concert de presentació del darrer disc de Pep Sala, al Cinema Vigatà o el III Cicle de músiques religioses.

Com a activitat per a tots els públics destaca el II Open Internacional d'Escultura amb Motoserra, el diumenge de Rams a la plaça Major. La particularitat d’aquest any és que a la creativitat i a la destresa que caracteritzen l’Open, “s'hi suma aquesta vegada una finalitat humanitària o benèfica”, com explicava Xavier Arcarons del Prat Verd. Concretament, les escultures que es realitzin s'exposaran a l'Hospital de la Santa Creu i el dia 12 d'abril se subhastaran. Els diners que es recullin aniran destinats a la residència El Nadal.

El darrer a intervenir en la roda de premsa d'aquest dimecres ha estat Antoni Miralda, l'autor del cartell del Mercat del Ram. Miralda s'ha declarat un apassionat dels mercats pels seus diversos ingredients i ha explicat que el seu cartell “és la memòria dolça d'una època”. La imatge del cartell està composta de diversos elements que formen part del record (un rosari) i d'altres que corresponen al moment actual (un mòbil, una televisió), amb la particularitat que són tots de sucre. Es tracta dels dolços que es penjaven tradicionalment a les palmes dels més menuts i que “avui dia és difícil de trobar”. Cada element està envoltat d'una ombra que representa “aquella part d'imaginari o d'inexistència perquè els rituals canvien o desapareixen”. És en definitiva una combinació d'iconografia religiosa clàssica amb objectes de modernitat.

Cc-by-nc-nd icon.svg

Font[modifica]

(català) Redacció de VilaWeb (edició a Vic) El Mercat del Ram d'aquest any serà ple d'aniversarisVilaWeb Vic. 22 de març del 2007.