Vés al contingut

Clar avantatge d'Obama sobre McCain a una setmana de les eleccions

De Viquinotícies
Barack Obama

29 d'octubre del 2008, Washington DC, Estats Units

A una setmana de la cita electoral als Estats Units, el candidat demòcrata a la presidència, Barack Obama, treu un clar avantatge al seu principal rival, el republicà John McCain, que avança en cinc dels set estats clau per dirimir les eleccions.

Dels estats més indecisos, Obama venç McCain a Carolina del Nord (+1,5%), Missouri (+1,0%), Nevada (+3,5%), Indiana (+0,3%) i Florida (+1,9%). McCain porta avantatge en dos estats: Montana (+3,3%) i Dakota del Nord (+4,0%).

Segons la majoria dels mitjans nord-americans ha estat una de les campanyes en les que els votants consultats han tingut més clar a qui donar la seva papereta, ja que des que Obama va ser elegit com a candidat del partit Demòcrata, els electors es van decantar pel senador d'Illinois, fins i tot als feus històricament republicans com Virgínia.

Al principi, les diferències van ser escasses, però segons va ser avançat el procés electoral, aquestes es van fer més patents a favor del primer polític de color que pot ocupar la Casa Blanca.

Evolució de les enquestes

[modifica]
Projecció de resultats al 29 d'octubre del 2008. Font Nate Silver's FiveThirtyEight.com (Methodology)

Poc després de ser elegit candidat demòcrata a la presidència, Obama treia a McCain a penes dos punts, 47 a 45%, segons un sondeig realitzat per la cadena CBS, a mitjan juny. El senador per Illinois va continuar ampliant el seu avantatge durant el mes de juliol fins als quatre punts. Diverses enquestes realitzades per la CNN i dues universitats així ho van corroborar.

Tanmateix, a agost i setembre, amb l'anunci que Sarah Palin seria la candidata republicana a la vicepresidència, gairebé es va produir un empat tècnic entre McCain i Obama, ja que la diferència es va retallar llevat de dos punts.

Després del primer debat, va desenganxar de nou Obama en els sondeigs, portant la diferència per sobre dels quatre punts, i després del segon, el 8 d'octubre, un 54% dels possibles electors van declarar vencedor Obama. L'últim debat en televisió, el 16 d'octubre, no va fer sinó deixar més clar l'avantatge del senador per Illinois, ja que entre el 53 i el 58% dels votants es van decantar per ell, ajudat pel rècord d'impopularitat de George W. Bush i les mesures per atallar els greus problemes financers dels Estats Units.

A nou dies dels comicis, noves enquestes donaven un marge més estret de victòria a Obama: entre 5 i 11 punts d'avantatge per al candidat demòcrata. Per la seva part, RealClearPolitics.com donava a Obama 255 vots electorals segurs i 51 de possibles, mentre McCain apareix amb 122 assegurances i 52 de possibles. La reacció de McCain en un programa de la NBC va ser immediata: "les enquestes m'han mostrat permanentment molt més a la saga del que actualment estem".

El possible efecte Bradley

[modifica]
John McCain

El que és clar és que Obama no pot caure en la confiança. És conegut als Estats Units l'anomenat efecte Bradley que podria pesar com una llosa al demòcrata.

I és que el 1982, l'afroamericà Tom Bradley, del mateix partit que Obama, lluitava contra el republicà, i blanc, George Deukmejian, per ser el nou governador de Califòrnia. Tot estava a favor de Bradley a la campanya electoral (14 punts d'avantatge, segons les enquestes) i, tanmateix, el dia de les eleccions va caure davant del seu rival sota la sorpresa de tots.

Tot indica que la baralla més important es donarà en els estats més indecisos. Segons la CNN Obama tindria 195 suports segurs i 85 de possibles, mentre McCain tindria 122 assegurances i 52 de possibles sobre una estimació total de 540, la qual cosa en deixa 87 d'indecisos.

Mentre, segueix la campanya

[modifica]

El candidat presidencial republicà John McCain i el seu rival demòcrata, Barack Obama, mantenen la seva atenció en les preocupacions econòmiques dels Estats Units, quan falta menys d'una setmana per a l'elecció.

McCain va insistir en els plans d'impostos del seu oponent durant un acte, dimarts, a Pennsylvania, un estat considerat crucial per a la victòria i on Obama és endavant en les enquestes.

El senador republicà per Arizona va dir als seus partidaris que el senador Obama planeja redistribuir riquesa augmentant els impostos. Durant un acte McCain va dir que el seu pla generarà riquesa per als nord-americans creant oportunitats per a ells, no castigant qui té èxit.

En el seu acte a Pennsylvania, Obama va dir que ell donarà un alleujament impositiu a 95 per cent de la classe treballadora.

El senador per Illinois va prometre deixar sense efecte reduccions d'impostos que sol beneficien als més rics del país.

Fonts

[modifica]