Calderón és investit president de Mèxic

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

1 de desembre del 2006, Ciutat de Mèxic

Felipe Calderón, nou president de Mèxic

A mitja nit de l'1 de desembre del 2006, Felipe Calderón Hinojosa, des de la Casa Presidencial a "Los Pinos" a la ciutat de Mèxic, va ser investit president de Mèxic en un breu acte que es va transmetre per televisió nacional en què el president sortint Vicente Fox li ha passat la "banda presidencial" símbol del poder executiu de la nació. Dos dies abans, tanmateix, a la Cambra dels Diputats, els diputats es van enfrontar amb insults i empentes. Els diputats del partit d'oposició, el Partit de la Revolució Democràtica (PRD) havien anunciat que no deixarien que Calderón prestés jurament davant el Congrés de la Unió i que prendrien possessió de la tribuna de la Cambra o tancarien les entrades al recinte atès que consideren que el seu candidat a les eleccions presidencials de juliol, Andrés Manuel López Obrador va ser víctima d'un frau electoral que, tanmateix, no han pogut comprovar. Els diputats del Partit Acció Nacional van interpretar les accions d'uns diputats com l'inici de la presa de la tribuna i la van prendre ells mateixos, donant inici a un conflicte que va durar dos dies fins a l'arribada del president.

Calderón va entrar al recinte, a les 9:50 hores, 17 minuts després de l'horari previst, de sorpresa, per una cambra que duu directament a la tribuna, i enmig dels crits dels opositors i de l'aplaudiment del seus simpatitzants va prestar el jurament davant d'un Congrés en plena tensió. Després es va dirigir a l'Auditori Nacional on l'esperaven 10.000 convidats especials, entre ells el príncep d'Astúries, Felip de Borbó, George W. H. Bush i el governador de Califòrnia Arnold Schwarzenegger. En el seu discurs s'ha compromès a restablir el diàleg amb l'oposició i a combatre la pobresa i a crear llocs de treball.

Mentrestant, Andrés Manuel López Obrador, que es va autoproclamar "president legítim", va encapçalar una manifestació del del Zócalo de la ciutat cap a l'Auditori Nacional per protestar en contra de la "imposició" de la "dreta feixista", però el cos de policia federal va impedir que els manifestants arribessin al recinte. El líder del PRD, Leonel Cota, en un breu missatge abans del discurs de López Obrador, va afirmar que el seu partit no està disposat a negociar amb cap de les autoritats del Congrés ni amb el poder Executiu.

Fonts[modifica]