Vés al contingut

Brussel·les proposa una intervenció directa dels bancs

De Viquinotícies
José Manuel Durão Barroso.

30 de maig del 2012, Brussel·les
“La comissió europea ha proposat avui que el fons de rescat de 500.000 milions d'euros aporti diners directament als bancs”, sense necessitat que l'estat s'hagi de sotmetre a un pla d'ajustament. “Per acabar el vincle entre els bancs i el deute públic podria considerar-se la “recapitalització” directa per part del mecanisme europeu d'estabilitat”, diu el document de recomanacions presentat per Brussel·les. A més, la comissió donaria un any més de termini a l'estat espanyol per complir l'objectiu de dèficit del 3% a canvi de més ajustaments.

L'executiu comunitari suggereix de crear a llarg termini una mena d'unió bancària que implicaria una coordinació més gran en supervisió i un sistema únic de garantia de dipòsits. I també proposa, a llarg termini d'emetre eurobons, per frenar els problemes del deute que tenen estats com l'espanyol. 'Seria un senyal molt important sobre la solidesa i la irreversibilitat de l'euro', ha dit el president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso.

Per fer això caldria canviar el tractar d'establiment del fons de rescat, perquè no permet aquesta via d'intervenció; només pot finançar els estats perquè aquests canalitzin els diners a les entitats.

La comissió es mostra oberta a flexibilitzar l'objectiu de dèficit a l'estat espanyol, donant un any més, fins al 2014, per arribar al 3% del PIB de dèficit. Però a canvi de més mesures, com un augment de l'IVA, un aprofundiment de les mesures incloses en la reforma laboral, com ara abaratir encara més l'acomiadament, i accelerar l'endarreriment de l'edat de jubilació als 67 anys.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail