Vés al contingut

Breivik, condemnat a vint-i-un anys de presó prorrogables

De Viquinotícies

25 d'agost del 2012
“El jurat del cas de la matança d'Utøya i de l'atemptat d'Oslo, comesos per Anders Breivik fa poc més d'un any, va condemnar-lo a la pena màxima, vint-i-un any de presó, amb la possibilitat de prorrogar-los. El jurat l'acusa de manera unànime de “actes de terrorisme” i va declarar-lo, a més, mentalment sa. Així, doncs, no complirà la pena en un psiquiàtric, sinó en una presó.

Breivik va fer esclatar un cotxe bomba al centre d'Oslo, que matà vuit persones i en va ferir més de dues-centes. Després va anar a l'illot d'Utøya, on les joventuts del partit laborista noruec feien una acampada i, vestit de policia, en va matar seixanta-nou a trets.

Els atemptats, els pitjors de Noruega des de la Segona Guerra Mundial, van trasbalsar el país.

Breivik, de trenta-dos anys, antic militant del Partit del Progrés (FRP), d’extrema dreta, considerava els joves que participaven en el campament d'estiu a Utoya ‘traidors a favor de la immigració'.

En el judici que s'havia fet aquests últims mesos, havia confessat éssser l'autor d'aquella matança; va dir que lamentava 'no haver anat més enllà' i que va actuar 'perquè era necessari'. Breivik no va reconèixer l'autoritat del tribunal que l'havia jutjat.

El jurat havia de basar el veredicte en el fet de si Breivik tenia cap trastorn mental quan va fer els atacs, i d'això en depenia que ingressés a la presó o en un centre psiquiàtric. La sentència d'avui el declara mentalment sa i, per tant, haurà d'ingressar en una presó.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail