Banca espanyola iguala els seus beneficis de 2007, malgrat la crisi

De Viquinotícies
Les Viquinotícies d'avui
23 de febrer del 2024
Col·labora!

30 d'octubre del 2008, Madrid, Espanya

El Grup Santander, BBVA, Banc Popular, La Caixa i Caixa Madrid sumeixin més de 15.000 milions d'euros de guanys en els 9 primers mesos de l'any, una quantitat similar a 2007, malgrat la crisi financera.

Si s'examinen els beneficis acumulats per les cinc principals entitats no es troba el forat que es podria esperar en aquestes circumstàncies, sinó amb prou feines una reducció de l'1,6%.

Aquestes xifres reflecteixen rendibilitats absolutes, és a dir, que si l'any passat un banc va vendre una de les seves filials, aquesta operació es comptabilitza. Eliminant aquesta distorsió resulta que, en plena crisi, les cinc principals entitats porten aquest any guanyat més d'un 10% més que a hores d'ara de 2007.

El catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona, Joan Tugores, explica aquesta paradoxa qüestionant el rigor que s'aplica als comptes.

Segons aquest expert, si hi ha estabilitat és fàcil assignar un valor als actius i oferir uns balanços creïbles. Però en aquestes circumstàncies, qui pot taxar bé, per exemple, les propietats immobiliàries?

"Si em diuen que només han baixat aquesta modesta xifra -afegeix Tugores- em quedo inquiet perquè em fa preguntar-me sobre els criteris de valoració que han utilitzat".

D'altra banda, el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, va confirmar ahir que no es farà pública la llista de bancs que facin ús del fons per a la compra d'actius, perquè la seva divulgació "estigmatitzaria" aquestes entitats. La informació que es coneixerà serà la purament quantitativa encara que, segons Vegara, l'operació tindrà el màxim control.

Fonts[modifica]