Vés al contingut

Arriba al seu quart mes la vaga de gana de presos de Guantánamo

De Viquinotícies


El controvertit presidi naval nord-americà una vegada més aixeca les crítiques mentre es discuteix de nou el seu possible tancament definitiu en el futur.
Imatge: Michael Billings / Wikimedia Commons.

6 de maig del 2013, Guantánamo, Cuba
Desesperançats, més de cent interns de la presó nord-americana de Guantánamo continuen amb la vaga de gana generalitzada que s'ha desencadenat amb el propòsit de cridar l'atenció sobre la incertesa que aquests presos senten en passar més d'una dècada tancats, període en el qual mai se'ls ha processat.

Les autoritats de la presó informen que dels 166 presos que encara romanen dins del controvertit centre penitenciari, uns cent han deixat de menjar en protesta per la seva situació, que el president Barack Obama no ha aconseguit calmar en reiterar dimarts passat les seves repetides promeses de tancar la polèmica presó, situada a la illa de Cuba, i transferir-los a altres centres de reclusió —o bé, regular la seva situació jurídica—.

Vint-i-tres dels interns que estan dejunant eren alimentats per sondes nasogàstriques, i tres estan internats, sense que les seves vides corrin perill, segons el tinent coronel Samuel House, portaveu

Davant el fet, més de 150 mil signants d'una petició dirigida a Obama han sol·licitat que es regularitzés immediatament la situació jurídica de cadascun dels reclusos: “Enviïn-los a casa o portin-los davant la justícia!” és una dels precs que podien llegir-se.

“Estic perdent l'esperança perquè porto empresonat a Guantánamo prop d'11 anys i encara no es quin serà la meva destinació”", explica l'afganès de 33 anys cognomenat Obaidulah, a qui acusen de participar en l'organització terrorista Al-Qaeda. Per la seva banda, Samir Naji, un originari de Iemen, porta més o menys el mateix període de temps empresonat, encara que no se li acusés de delicte. Pel que sembla, problemes relacionats amb la seva nacionalitat són els que ho mantenen dins de Guantánamo.

Álvaro Cabirol, de El Espectador de Colombia, documenta que solament sis dels 166 interns posseeix un procés legal en contra sea i algun nexe amb una activitat terrorista.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail