Alan García guanya les eleccions presidencials del Perú

De Viquinotícies

5 de juny del 2006, Perú

Distribució geogràfica del vot. Blau:Humala, Vermell: García.

Aquest diumenge, dia 4, s'ha cel·lebrat la segona volta de les eleccions presidencials del Perú. Els dos candidats que hi havien arribat eren el nacionalista es i l'expresident socialdemòcrata Alan García.

Els primers resultats del procés electoral s'han conegut aquest matí i encara no se saben els definitius. De moment, amb un 83,95% escrutat, Alan García té un 54,69% dels sufragis mentre que Ollanta Humala es queda amb un 45,30%. A mitjanit, el candidat nacionalista ha reconegut la victòria del seu opositor.

García, que va ser president del Perú entre 1985 i 1990, ha proclamat la seva victòria fent unes declaracions en contra del president veneçolà Hugo Chávez, que havia donat suport a Ollanta i que havia dit que trencaria les seves relacions amb el Perú si l'expresident guanyava. Humala es considera proper a les tesis polítiques del triangle Castro-Chávez-Morales, que estan duent a terme polítiques contràries als Estats Units d'Amèrica en les seves zones del continent sud-americà.

La jornada electoral es va desenvolupar sense remarcables incidents i amb un espectacular desplegament de les forces d'ordre públic. La participació va ser molt alta, motivada per l'obligatorietat del vot en aquest país i per la duresa de la campanya. Als nostres territoris, gairebé 22.000 peruans de Barcelona van tenir la possibilitat d'emetre el seu vot i també hi va haver meses a València (amb uns 1.500 censats) i a Ciutat de Mallorca (amb una mica més de 500).

Fonts[modifica]