Al-Baradei encapçala l'Egipte contra el president Mubàrak

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca
Hosni Mubàrak

30 de gener del 2011, Egipte
El premi Nobel de la pau del 2005, Mohamed al-Baradei, es va erigir ahir en la cara de l'oposició egípcia al president Hosni Mubàrak, al poder des de fa tres dècades. Amb el suport de l'influent partit religiós Germans Musulmans, al-Baradei ha rebut l'aval de tots els grups opositors per negociar una sortida a la crisi. I ho va demostrar al vespre a la plaça Tahrir, al centre del Caire, on es va adreçar a desenes de milers de persones que desafiaven la queda decretada per les autoritats i que els militars, tot i ser-hi presents, no van fer complir. “Heu recuperat els vostres drets i el que hem començat no té aturador, és irreversible”, va dir-los. “Tenim una sola demanda: la fi del règim i el començament d'una nova etapa, un nou Egipte. Tingueu paciència, el canvi és a tocar”.

al-Baradei havia exigit durant tot el dia al president egipci que abandonés el poder per a salvar el país. L'ex-director de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica va assegurar a mitjans nord-americans que tenia l'autorització dels manifestants i de més parts implicades en les protestes, com la formació religiosa Germans Musulmans, per acordar un govern d'unitat nacional. al-Baradei, de fet, es vol posar en contacte com més aviat millor amb l'exèrcit “per a treballar plegat”.

Comitè de deu membres[modifica]

De fet, els principals grups opositors al president egipci han format un comitè de deu membres per negociar amb l'exèrcit. El portaveu del comitè és Mohamed al-Baradei. 'La principal demanda és la dimissió de Mubàrak. Estem disposats a negociar amb l'exèrcit i amb els altres membres de l'oposició (...). Però no negociarem amb Mubàrak perquè la nostra principal petició és que dimiteixi', ha dit el president de l'opositor partit el-Ghad ('Futur'), Aiman Nur. A la comissió, s'hi han integrat George Ishaq (Kefaya), Abu al-Ezz i el jutge Mahmud el-Jodairi, a més d'al-Baradei i Nur. 'El comitè té per missió gestionar la crisi. Negociarem per millorar les condiciones de seguretat del país'.

Manifestacions multitudinàries fora de la capital[modifica]

Les manifestacions que reclamen la dimissió del president egipci van ser multitudinàries no sols al Caire, sinó també a Alexandria, Mahalla, Mansura, Suez, Xarm el-Xeikh i Ismailiya. A Mansura, amb un milió d'habitants al nord-est del delta del Nil, hi va haver cent mil persones al carrer, segons al-Jazira. Les concentracions van representar una violació de la queda imposada pel govern, que prohibeix sortir al carrer sense autorització entre les 16.00 i les 8.00.

Evacuació d'estrangers[modifica]

L'ambaixada dels EUA a Egipte va recomanar ahir mateix als ciutadans nord-americans, residents o de visita, que abandonessin el país com més aviat millor, segons la cadena al-Jazira. A partir d'avui, l'ambaixada posarà a disposició dels ciutadans que ho vulguin avions per traslladar-los a Europa. Turquia, per la seva banda, va enviar ahir tres avions al Caire i Alexandria per començar l'evacuació dels seus set-cents cinquanta ciutadans presents a Egipte, com també va fer Israel. Des de divendres, el govern israelià ha repatriat uns dos-cents ciutadans, la majoria diplomàtics i familiars seus, després d'haver ordenat el tancament de l'ambaixada al Caire.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail


Wikipedia A la Viquipèdia hi ha contingut relatiu o pertanyent a Protestes d'Egipte de 2011
Cc-by-nc-nd icon.svg