Vés al contingut

Acusen a Chávez d'antisemitisme en el seu discurs nadalenc

De Viquinotícies

4 de gener del 2006, Veneçuela
Una part de l'ambigu discurs pronunciat la passada Nit de Cap d'Any pel president de Veneçuela Hugo Chávez ha deslligat la ira dels sectors jueus, que acusen al mandatari sud-americà d'antisemitisme.

Chávez es trobava visitant el Centre de Desenvolupament Endogen Integral Humà "Deu dels Somnis", situat a Acevedo, estat Miranda, on s'alberguen centenars de joves i adults desposseïts. Allí, Chávez va afirmar que la feina del centre era "un exemple del que Crist va venir a pregonar", va cridar a Jesús "el comandant dels comandants i dels pobles, el justicier, el nòmada de la creu" i va afirmar que "no podem permetre que aquest món s'acabi (...) estem decidits a canviar la història i cada dia ens acompanyaran més i més presidents i pobles". Fins i tot va arribar a afirmar que estimava "a tots els veneçolans, incloent a aquests que em puguin odiar".

No obstant això, en una part de la seva visita, transcrita i disponible en una de les pàgines web governamentals, es pot llegir (pàgina 18):

"Acabo de llegir aquesta matinada l'últim informe de l'Organització de Nacions Unides sobre la situació del món i és alarmant. Per això és que dic que avui més que mai abans mai en 2005 anys ens fa falta Jesucrist, perquè el món, el món, s'està acabant el món cada dia, cada dia, la riquesa del món, perquè Déu, la naturalesa és sàvia, el món té aigua suficient perquè tots tinguéssim aigua, el món té riqueses suficients, terres suficients per a produir aliments per a tota la població mundial, el món té suficients pedres i minerals per a les construccions, perquè no hagués ningú sense habitatge.
El món té per a tots, doncs, però resulta que unes minories, els descendents dels mateixos que van crucificar a Crist, els descendents dels mateixos que van tirar A Bolívar d'aquí i també el van crucificar a la seva manera a Santa Marta, allà a Colòmbia. Una minoria es va ensenyorir de les riqueses del món, una minoria es va ensenyorir de l'or del planeta, de la plata, dels minerals, de les aigües, de les terres bones, del petroli, de les riqueses, doncs, i han concentrat les riqueses en poques mans: menys del deu per cent de la població del món és amo de més de la meitat de la riquesa de tot el món i a la... (sic) més de la meitat dels pobladors del planeta són pobres i cada dia hi ha més pobres en el món sencer. Nosaltres aquí estem decidits, decidits a canviar la història i cada dia ens acompanya i ens acompanyarà major quantitat de caps d'Estat, de presidents i de líders; vegin vostès com el poble bolivià..."

La part marcada en negreta va indignar a bona part dels seus crítics, que van qualificar la frase com una evident falta de tolerància, doncs acusen a Chávez de promoure les teories de conspiració jueva en la mort de Jesucrist. No obstant això, la frase és bastant ambigua i les crítiques provenen en la seva majoria d'angloparlants, que pel que sembla van llegir traduccions "lliures" d'aquesta part de la intervenció de Chávez.

En el passat, s'ha afirmat que Chávez o alguns dels seus partidaris són antisemites. Un informe del Departament d'Estat dels EUA i difós per l'Ambaixada d'aquest país a Caracas fa un any assenyala que:

"una comissió del Cos d'Investigacions Científiques, Penals i Criminalístiques (Cicpc) va realitzar un aplanament al Col·legi Hebraica, situat a Caracas, a la recerca d'armes presumptament amagades dintre de les seves instal·lacions. Segons reportatges dels mitjans, certes remors d'una connexió israeliana amb el assassinat d'un fiscal veneçolà hagin motivat el aplanament. (El jutge que va impartir l'ordre de aplanament és el mateix que segueix les investigacions que busquen aclarir la mort del fiscal) La policia no va trobar res, però les perquisicions, que van tenir una durada de tres hores, van interrompre les activitats escolars d'aquest dia i van alarmar als representants. Líders de la comunitat jueva a Veneçuela van expressar la seva indignació davant aquest incident".

Enllaços externs[modifica]


Fonts[modifica]