Activistes de Greenpeace s'enfronten amb vaixells baleners japonesos en aigües antàrtiques australianes

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

22 de desembre del 2005
El grup ambientalista Greenpeace va intentar trastornar les activitats de la flota balenera "científica" japonesa al Pacífic Sud. Després de buscar la flota per gairebé un mes, els vaixells MY Esperanza i MY Arctic Sunrise, pertanyents a l'organització ecologista, es van trobar amb el buc d'abastiment de la flota japonesa en aigües antàrtiques australianes, directament al sud de Tasmània.

La flota balenera havia caçat prop de 900 rorquals ali blancs – més del doble de la caça anterior-. Els vaixells, pertanyents a Kyodo Senpaku i en part a Nissui, la segona major companyia de productes marins de Japó - també estan darrere de l'anomenat rorqual comuna, per a un suposat programa científic. Els rorquals, una espècie declarada en perill d'extinció, són les segones criatures més grans del planeta.

Greenpeace afirma que van demanar als baleners aturar la cacera immediatament i tornar al Japó. En llanxes inflables amb pancartes dient "Defensant les balenes" i "Parin la caça de balenes", la tripulació dels vaixells ecologistes declaraven les seves intencions d'aturar la cacera.

Shane Rattenbury, líder de l'expedició de Greenpeace, va dir que vuit petites llanxes van començar a "interferir": "Posicionem els nostres dos vaixells en la popa del vaixell d'abastiment japonès a fi d'evitar que les balenes siguin introduïdes a la nau i ho aconseguim per prop de 45 minuts". Va afegir que els baleners japonesos van respondre amb canons d'aigua i amb arponazos. Una de les llanxes inflables es va bolcar pel doll d'aigua, però els seus ocupants van sortir il·lesos. "Farem tot el que poguem durant les pròximes setmanes per a interferir amb la cacera de balenes i evitar que les matin. Les nostres llanxes es posaran entre l'arpó i la balena".

Yuko Hirono, de Greenpeace Japó, va realitzar una advertència radial als vaixells baleners des del pont de l'Arctic Sunrise, demanant que paressin de caçar i "deixessin el Santuari Balener de l'Antàrtida, reconegut internacionalment". La cacera científica de balenes de Japó ha estat motiu d'insistents crítiques per part de la Comissió Balenera Internacional.

El Institut d'Investigació en Cetacis de Japó afirma que la quantitat de dades científiques recol·lectades pel programa d'investigació balenera d'aquest país (JARPAII) és extensiva i que aquests programes són executats en concordança amb la Convenció Internacional per a la regulació de la caça de balenes. L'institut diu que les seves investigacions no involucren cacera il·legal.

Per la seva banda, Greenpeace assenyala que durant els pròxims anys 40 rorquals comuns seran afegits a la quota anual de caça, juntament amb 50 balenes geperudes.

"Aquesta cacera de balenes és innecessària, injustificada i supèrflua. Una vegada que les balenes han estat amidades i pesades pels 'científics', els carnissers arriben a treballar i les balenes són tallades i empacades per al mercat. Tot això és per diners i no per la ciència", va assenyalar Rattenbury.

L'àrea en la qual la flota japonesa realitza la cacera ha estat declarada Santuari Balener de l'Antàrtida, en un esforç per a permetre que les minades poblacions de balenes es recuperin després que la seva quantitat disminuís per la cacera comercial del segle passat.

Setanta tripulants i activistes de 19 països es troben a bord dels dos vaixells de Greenpeace. Provenen principalment del Regne Unit, Holanda, Canadà, Austràlia, Ghana, Rússia, Noruega, Dinamarca, Estats Units, França, Itàlia, Japó, Irlanda, Índia, Nova Zelanda, Espanya, Suècia, Àustria i Argentina.

Es calcula que el programa balener del Japó caci al voltant de 1.000 balenes durant aquesta temporada.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail