21 víctimes civils després d'un atac aeri a l'Afganistan

De Viquinotícies

9 de maig del 2007, Kandahar, Afganistan
Un atac aeri portat a terme per una coalició internacional va deixar com saldo 21 civils morts. Un soldat de la coalició també va resultar mort, segons van reportar els oficials.

El governador de la província de Helmand, Assadullah Wafa, va dir que les víctimes civils van perir durant les operacions aèries d'una coalició internacional que s'enfrontava en el districte de Sangin contra grups insurgents. "Anit, van ser perpetuades operacions en Sangin i com a resultat dels seus bombardejos, 21 civils, entre qui es trobaven dones i nens, han perit," va explicar el governador.

La província de Helmand ressaltada en un mapa de l'Afganistan

Les cases d'un poblat en el districte de Sangin al sud de la província de Helmand van ser bombardejades, on les forces occidentals havien estat lluitant contra militars del Talibà en les setmanes passades, segons el governador va dir.

El president d'Afganistan, Hamid Karzai va advertir, després dels informes que 51 civils havien estat assassinats a l'oest, que Afganistan "no pot acceptar la mort de més civils de la manera que ocorren".

El Major William Mitchell, un portaveu de la coalició liderada pels Estats Units, va dir que les tropes van abatre a un nombre més "significant" de militars. "No tenim un informe de morts de civils. Hi ha morts d'enemics, el qual el seu nombre considero significant," va contar Mitchell.

Un especialista de les Forces Especials dels Estats Units tracta a un soldat després de ser ferit per una explosió per part d'una granada mentre batallava a Helmand contra milícies dels Talibans.

La tassa de morts de les batalles a l'Afganistan és impossible de verificar. Les milícies dels Talibans sovint prenen refugi en llars de famílies afganeses, que causa la mort dels civils, pel que resulta impossible determinar si els assassinats en l'atac aeri eren militars o civils.

Un portaveu dels Talibans, Qari Yousef Ahmadi, va dir que el grup prendria "venjança" per l'assassinat dels civils.

La batalla també va deixar una pèrdua d'un soldat de la coalició. La nacionalitat del soldat no va ser donada a coneixement públic, però s'especula que era un membre de les Forces Especials Americanes.

Es va manifestar un gran descontentament en la població afganesa degut al fet que consideraven que la coalició tractava a tots els afganesos, siguin militars o civils, com a enemics. El Senat afganès va decretar que tota operació que no respongui a un previ atac o no hagi estat aprovada per les autoritats del país havia de ser finalitzada.

Fonts[modifica]