Vés al contingut

217 arrestats per disturbis anti-Trump a Washington

De Viquinotícies


22 de gener del 2017

La policia va arrestar 217 persones el divendres per violentes protestes en el dia de la presa de possessió del president nord-americà Donald Trump a Washington DC.

Els manifestants, uns 400 a 500, segons va estimar el cap de policia de la ciutat Peter Newsham, van bloquejar el trànsit en una important autopista, van incendiar un acte, van llançar pedres a la policia i van inundar els carrers propers a la Casa Blanca, mentre els partidaris de Trump celebraven la seva presa de possessió.

Els detinguts seran acusats formalment dissabte. Sis policies van resultar ferits lleument en els aldarulls, coordinats per un grup de fora de Washington, va dir el cap Newsham.

La majoria de les altres manifestacions aquest dia es van desenvolupar en forma pacífica, tot i que fins i tot les que van ser violentes no van estar a prop del lloc on es va desenvolupar la cerimònia d'investidura.

Al centre de la ciutat, a unes quadres de la Casa Blanca, la policia va perseguir a un grup d'uns 100 manifestants que van destrossar les finestres d'empreses del centre de Washington mentre denunciaven al capitalisme i al Trump.

La televisió local va mostrar una limusina amb les finestres totalment trencades i manifestants amb les cares cobertes aturats sobre l'automòbil. Altres camionetes tot terreny, incloent una d'una cadena de televisió, també van ser danyades.

Activistes vestits de negre van trencar les vendes de botigues i vehicles i es van enfrontar a la policia antiavalots que va respondre amb gas pebre i granades d'atordiment.

Unes 500 persones, algunes amb màscares i mocadors que els cobrien el rostre, van marxar pel centre de la ciutat trencant les finestres d'una sucursal del Bank of America, un restaurant McDonald's i una cafeteria Starbucks, totes símbols del sistema capitalista nord-americà.

La multitud irada corejava consignes contra Trump i portava almenys un cartell que deia "Make Racist Afraid Again" (Fem témer als racistes altra vegada), una burla a la consigna de campanya de Trump "Make America Great Again".

Els manifestants també van causar danys a diversos vehicles i van llançar al carrer escombriaires i caixes dispensadores de diaris. Els disturbis van passar uns 90 minuts abans que Trump fora jurament al Capitoli, a uns 2,5 km.

"El missatge que vull enviar és que Trump no representa aquest país. Ell representa els interessos corporatius ", va dir Jessica Reznicel, una treballadora catòlica d'assistència de Des Moines, Iowa, que va participar en la protesta, però no en la violència.

A prop de la Casa Blanca, manifestants es van enfrontar amb la policia, i van llançar cadires d'alumini d'un cafè que té taules a fora. Un membre del grup Bikers for Trump que va viatjar a Washington per celebrar la presa de possessió presidencial va ser colpejat a la cara quan va tractar d'intervenir.

"Sé el que és la llei i l'ordre i tot això. Però necessitem més ordre. Això no és correcte ", va dir Bob Hrifko, a qui l'incident li va causar una ferida sota l'ull.

Dos policies de Washington DC van resultar ferits en altercats amb manifestants. Va informar l'afiliada local de la cadena de televisió ABC. La policia va detenir unes 50 persones a unes poques quadres de distància, mentre la multitud corejava "Deixeu-los anar".

Disrupt J20

[modifica]

Alli McCracken, organitzadora de la protesta Disrupt J20, una jove de 28 anys de Washington DC, va dir que el grup al qual la policia culpa per les destrosses d'aquest divendres, està expressant el seu disgust pels controversiales comentaris de Trump sobre dones, immigrants indocumentats i musulmans.

«Tenim molta gent de diferents orígens que s'oposen a l'imperialisme dels Estats Units, i creiem que Trump va a continuar aquest llegat» —Alli McCracken.

Black Lives Matter i grups feministes també van fer sentir la seva veu. Altres van portar cartells contra la relació de Trump amb Rússia que llegien "Titella de Putin" i "Empleat del mes del Kremlin".

La tensió a la ciutat va causar també alguns altercats entre opositors i partidaris de Donald Trump. La majoria dels partidaris de Trump van ignorar als manifestants. D'altres, com Doug Rahm, va mantenir un acalorat intercanvi d'insults amb ells.

«Consíganse una feina, deixin de plorar ... Trump va guanyar» —Dough Rahm

Però encara que Washington va ser el punt central de les protestes anti-Trump, hi va haver protestes a tot el país i arreu del món. Activistes a Londres van penjar una banderola en l'icònic Tower Bridge en el qual deia "Construir ponts i no murs".

Fins ara la major protesta s'espera que passi dissabte en l'anomenada Marxa de les Dones a Washington, a la qual s'estima assistiran unes 200.000 persones de tot el país.

El Servei Secret, la policia de la ciutat i altres agències encarregades de la llei han assignat uns 28.000 agents per ajudar a assegurar l'àrea del centre de Washington on es durà a terme l'esdeveniment.

Fonts

[modifica]

avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article