Vés al contingut

Viquipèdia, premiada amb el Princesa d'Astúries de Cooperació Internacional 2015

De Viquinotícies
Isotip de l'enciclopèdia lliure.
Emblema dels premis.

18 de juny del 2015, Oviedo
L'enciclopèdia en línia Viquipèdia, projecte germà de Viquinotícies que conté 37 milions d'articles escrits en 288 idiomes, ha estat premiada amb el Premi Princesa d'Astúries de Cooperació Internacional.

El jurat de la fundació espanyola ha destacat el "creixement continu" de la comunitat online, creada el 2001, comparant-la amb “l'esperit enciclopedista del segle XVII” perquè el seu model “democràtic, obert i participatiu, en el qual col·laboren desinteressadament milers de persones de totes les nacionalitats, ha aconseguit posar a l'abast de tothom el coneixement universal”.

El projecte d'enciclopèdia lliure va néixer el 15 de gener del 2001, quan l'empresari nord-americà Jimmy Wales va promoure el portal com a complement de Nupedia, amb ajuda del filòsof Larry Sanger. Wales i Sanger van desenvolupar junts aquest primer embrió, que va deixar de funcionar el 2003, eclipsat per l'èxit de la Viquipèdia. El lloc, controlat a partir de llavors per la Fundació Wikimedia, es troba entre les deu webs més visitades d'internet.

El jurat, presidit per l'exministre d'Educació i Defensa espanyol Gustavo Suárez Pertierra, ha definit el projecte com un “important exemple de cooperació internacional” i ha assegurat que es tracta “d'un valor segur i de futur que barreja la modernitat i l'incorporació a les noves tecnologies”. L'exprimer ministre portuguès Francisco Pinto Balsemão, també membre del jurat, ha destacat que es premia “a la societat civil, no a una institució oficial, sinó a alguna cosa creada pels ciutadans”.

L'enciclopèdia, que ja va aspirar al guardó en 2014 i va estar entre els favorits, té uns 500 milions de visitants únics al mes i més de 25 milions d'usuaris registrats, dels quals 73 000 són editors actius. Dotze dels seus capítols superen el milió d'articles, encara que també es poden llegir textos en llengües indígenes, ideades com l'esperanto o mortes com el llatí. “Anem a assistir a un auge dels idiomes petits. Tindrà un impacte al món, dedicarem molta atenció per donar-li suport”, assegurava Wales en una entrevista al maig d'aquest any, en què va assenyalar la necessitat de simplificar l'edició de les entrades com un dels principals reptes.

Al premi, que està dotat amb 50 000 euros i es concedeix a aquells que “la seva tasca en matèries com la salut pública, la universalitat de l'educació, la protecció del medi ambient i el desenvolupament social i econòmic constitueixi una aportació rellevant a nivell internacional”, optaven altres vint-i-tres candidatures de deu països. Entre els aspirants figuraven, per exemple, la UNESCO, les Forces Armades d'Espanya o l'Agència Espacial Europea. L'any passat va obtenir el premi la Fundació Fullbright, impulsora d'un programa de beques internacionals.

Fonts

[modifica]


avant Notícies d'ahir

Notícies de desembre

Escriviu un article