Vés al contingut

El català té una gran capacitat d'atracció

Checked
De Viquinotícies
Logotip de la Plataforma per la Llengua


5 d'abril del 2013, Catalunya
La Plataforma per la Llengua va difondre el 21 de març passat l'informe Informecat 2013 segons el qual el català guanya parlants i és la setena idioma més apresa a Europa. En canvi, la llengua està sofrint de molts atacs especialment dels governs espanyol i francès. Aquest darrer no vol aplicar el Tractat sobre les llengües minoritàries i fa l'objecte d'una denuncia a la Cort Europea de Justícia.

La Plataforma escriu en la seva introducció: “El dinamisme i el vigor de la llengua catalana es manté, però igualment es perpetua la manca de reconeixement oficial i jurídic en molts àmbits, amb l’agreujant que durant el darrer any s’han produït intents reiterats per limitar el marc legal i competencial de la llengua a Catalunya, al País Valencià, a la Franja i a les Illes, sobretot en àmbits com el de l’administració pública i l’escola. Aquesta situació és el que nosaltres descrivim com a una anomalia. No hi ha cap altra llengua de la Unió Europea de dimensions comparables que es trobi tan desprotegida.”

Malgrat això, l'informe parla d'una “llengua en expansió, dinàmica i amb una presència molt notable en diferents àmbits, en alguns casos molt per sobre del que li correspondria segons el seu pes demogràfic.” Afirma que “El català és un idioma mitjà com ara el danès i el txec, amb una gran capacitat d'atracció, tal com certifiquen les dades. Dels 10 milions de parlants que té la llengua, 5,5 no el tenen com a llengua materna.” Afegeix que “per cada persona que té el català com a llengua inicial hi ha 2,25 parlants que no el tenen. A més, el 10% dels catalans de llengua materna castellana adopten el català com a llengua principal”.


Vegeu també

[modifica]

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail