Vés al contingut

Catalunya: fi de Caixa Catalunya

Checked
De Viquinotícies

23 de juliol del 2014, Catalunya
La compra de Catalunya Banc per part del BBVA en pagar 1 187 milions d'euros ha estat l'últim cas de reestructuració d'una entitat financera, en un procés que ha dinamitat el model de caixes. Un procés que ha fet que la majoria de centres de decisió financera s'hagin traslladat a Madrid i que hagin acabat a mans de grans bancs. En el procés de compra de Catalunya Banc han desaparegut Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa. El BBVA mateix va acabat absorbint Unnim, la fusió de Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu. I hi ha uns quants casos més de caixes d'estalvis que han acabat desapareixent en el trencament del sistema financer del nostre país.

Catalunya Banc té l'origen a Caixa Catalunya, una entitat fundada l'any 1926 i que va arribar a ser la tercera més gran de l'estat espanyol, darrere de La Caixa i Caja Madrid. Durant la bombolla immobiliària, l'entitat va optar per una política agressiva en aquest mercat, però amb la crisi econòmica va començar el camí de la dissolució. El 2009 el govern espanyol va aprovar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i el mateix any Caixa Catalunya va encapçalar una de les primeres fusions de caixes, en què va absorbir Caixa Tarragona i Caixa Manresa. La marca comercial que en va resultar va ser Catalunya Caixa.

A mitjan any 2011, Catalunya Caixa va crear Catalunya Banc per vehicular la seva activitat financera i l'octubre del mateix any va ser intervinguda pel Banc d'Espanya amb 12 000 milions d'euros de diner públic. Aleshores començà un procés de subhasta que no s'ha resolt fins ara.

L'absorció de Catalunya Banc pel BBVA és el pas final de la desaparició de tres caixes d'estalvis catalanes --Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa--, però no són pas les úniques entitats financeres que s'han diluït aquests darrers anys al nostre país. El BBVA mateix va comprar Unnim per un sol euro el març del 2013. Unnim era el resultat de la fusió de Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail