Surt a la venda la PlayStation 3

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

23 de març del 2007

PlayStation3 en una imatge d'arxiu

Per fi, amb quatre mesos de retard respecte als EUA i al Japó, un milió d'unitats de la videoconsola PlayStation 3 de Sony ja són a les botigues d'Europa. Es tracta d'una consola molt desitjada perquè incorpora tecnologia pionera, com un processador de vuit nuclis i n'hi ha milers de reservades. Alguns centres comercials de ciutats com Londres, Roma o València han obert a mitjanit per començar a vendre-la. A la major part de botigues però, es comença a vendre aquest matí.

La tecnologia més avançada[modifica]

Des d'un punt de vista tecnològic, la PS3 és la consola més avançada del mercat i fins i tot supera la majoria d'ordinadors personals. De fet usa un processador Cell desenvolupat per Sony, IBM i Toshiba, que té vuit nuclis i que fins i tot fan servir alguns superordinadors. A més de la capacitat de càlcul extraordinària del processador, la consola disposa d'un disc dur de 60GB (una capacitat molt gran per una consola de jocs), capacitat de connectar-se a internet via un cable de xarxa o wi-fi, un comandament amb sensors de moviment, so Dolby Digital i aprofita al màxim el rendiment dels televisors d'alta definició. Totes aquestes característiques converteixen la consola en un aparell capaç de deixar enrere molts ordinadors i, de fet, es pot fer servir com si ho fos; fins i tot és possible d'instal·lar-hi diverses distribucions de GNU/Linux, fins i tot el sistema operatiu Yelow Dog, pensat expressament per a màquines amb processadors Cell.

Lector de Blu-Ray[modifica]

Un altre dels components més destacats de la PS3 però, és el lector de discs Blu-ray, capaç de reproduir els DVD d'última generació que impulsa Sony i que permeten aprofitar al màxim les prestacions dels televisors de pantalla plana més avançats. De fet, alguns problemes en la producció d'aquests lectors són els que han causat el retard de l'arribada de la PS3 a Europa. Sony preveu que la PS3 servirà per popularitzar el format Blu-ray, perquè a més de jocs a la PS3 s'hi poden reproduir pel·lícules.

Preu desorbitrat[modifica]

Si bé els components tecnològics de la PS3 semblen de ciència ficció, el preu gairebé és extraterrestre: val 599 euros. Si tenim en compte que la Wii de Nintendo va sortir al mercat per 249 euros i que la versió més cara de la Xbox 360 de Microsoft en val 399, queda clar que la PS3 les supera a totes dues, i de llarg. I és que el cost de producció de la maquina és massa elevat, Sony fins i tot perd diners per cada màquina que ven i espera recuperar-los amb la venda de jocs, que costen uns 60 o 70 euros cada un. Cal dir que es tracta de jocs molt treballats, més difícils de programar que els d'altres màquines perquè no és fàcil aprofitar tot el potencial del processador Cell. De fet, Sony fins i tot ha fet un joc que és més aviat un món virtual a l'estil de Second Life i que s'anomena PlayStation Home.

Delicada situació de Sony[modifica]

Sony se la juga amb la PS3, d'una banda l'alt preu de la consola pot frenar les vendes, però a més la Wii i la Xbox 360 han començat a guanyar mercat. Al Japó, per exemple, la Wii té el 68% del mercat i als EUA la Wii i la Xbox 360 venen més que la PlayStation. A més d'aquesta aposta d'alt risc, Sony té altres problemes, com els centenars de milers de bateries que Sony ha hagut de canviar gratuïtament a portàtils d'Apple, Dell o HP perquè se sobreescalfaven i algunes s'havien arribat a incendiar. I a tot això cal sumar-hi la batalla entre el format de DVD d'alta definició Blu-ray i el format HD-DVD desenvolupat per Toshiba. Sony ja va perdre una batalla semblant als anys vuitanta, quan va intentar imposar el format de vídeo Betamax; i la va perdre perquè el que es va imposar va ser el de les cintes VHS.


Fonts[modifica]

Cc-by-nc-nd icon.svg