Vés al contingut

Rosetta evita el pitjor

De Viquinotícies
Model per ordinador de Rosetta.
El cometa, vist per la sonda Rosetta.

7 d'abril del 2015, Espai
El dissabte 28 de març, la sonda espacial Rosetta es va aproximar a 14 km del cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko, sobrenomenat "Tchouri". No obstant això, els gasos alliberats pel cometa van interrompre l'orientació de la sonda. De fet, les partícules de pols van fer que Rosetta es confongués amb les estrelles properes que utilitza per a la orientació. Sylvain Lodiot, el cap d'operacions de la sonda al ESOC, va dir que "Rosetta no està disposada a tornar tan a prop de l'estel."

Després de la seva navegació desquiciada, la sonda es va enfrontat a moltes dificultats. Per tant, els investigadors de l'ESOC van optar per apagar els sensors defectuosos. No obstant això, no és fins diumenge a la nit que els investigadors van ser capaços de recuperar el control. De fet, la antena direccional de la sonda ja no apuntava a la Terra i no va respondre a les senyals enviades, una situació descrita com "dramàtica" per S. Lodiot. La nit de dissabte a diumenge va ser difícil per als científics, que van haver d'esperar amb els interruptors de manera segura (safe mode).

Una vegada que la sonda es va situar a 75 km de l'estel, es va posar a funcionar correctament i tot va tornar a la normalitat. Per contra, l'Agència Espacial Europea (ESA) diu que el dany és equivalent a diversos mesos de treball. Abans de reprendre la seva activitat normal, Rosetta serà sotmesa a diversos canvis de trajectòria. El dimecres 1 d'abril 1 la sonda estava a de 400 km de l'estel.

Notícies relacionades

[modifica]

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail