Vés al contingut

País Valencià: La UE investiga el govern perquè creu que va manipular les dades de dèficit

De Viquinotícies


11 de juliol del 2014, País Valencià
Sospita que el govern valencià hauria enviat “sistemàticament informació incorrecta” a les autoritats estatístiques i amenaça amb una possible multa.

Brussel·les ha obert una investigació formal a la Generalitat Valenciana per una possible manipulació de les estatístiques sobre el dèficit i el deute. La Comissió Europea vol esbrinar si la presentació de dades errònies “de manera deliberada o per negligència greu” de la despesa al País Valencià comporta una “tergiversació” de les xifres a escala estatal.

És la primera vegada que la CE obre una investigació sobre un presumpte cas de manipulació de dades i, si es confirmen les sospites, podria aplicar sancions. El cas es remunta al maig del 2012, quan es van haver de revisar en un 0,4% les dades de dèficit del 2011 perquè Madrid i el País Valencià no havien registrat una part de les seves despeses.

“La Comissió ha decidit d'obrir una investigació formal sobre presentació errònia de dades estatístiques a la regió de València”, ha explicat la portaveu de Fiscalitat i Lluita Antifrau de la CE, Emer Traynor, que ha destacat que el procés se centra exclusivament en aquesta comunitat i “només” en la despesa sanitària.

Tot i que el comunicat oficial de la CE assegura que “la investigació examinarà si la presentació deliberada o per negligència greu de dades errònies de la despesa a la regió va causar que les dades del deute nacional d'Espanya i del dèficit fossin tergiversades”, Traynor ha defensat davant la premsa que en cap cas “no posen en dubte” les estadístiques globals espanyoles.

L'any 2012, les autoritats estadístiques espanyoles van informar l'oficina europea, l'Eurostat, que el dèficit del 2011 s'havia de revisar a l'alça en quatre dècimes respecte a les xifres que s'havien donat anteriorment perquè s'havien descobert factures no comptabilitzades de les comunitats de Madrid i del País Valencià.

Arran d'això, l'agència europea d'estadística va començar una sèrie de visites tècniques a l'estat per a analitzar la situació a Madrid i el País Valencià. El cas de Madrid es va considerar com un “ajust excepcional”, però a la Generalitat Valenciana es van detectar elements que van causar una “gran preocupació”. “Sembla que la Intervenció General de la Generalitat Valenciana va enviar sistemàticament informació incorrecta a les autoritats estatístiques estatals durant molts anys”, assegura el comunicat de la CE, que també lamenta que no es van declarar “considerables despeses en matèria de sanitat”.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail