Vés al contingut

Mor als 83 anys Markus Wolf, ex-cap dels serveis secrets exteriors de l'RDA

De Viquinotícies
Escut del Stasi

9 de novembre del 2006, Berlín (Alemanya)
Markus Wolf, ex-cap dels serveis secrets exteriors de l'RDA (Stasi) i l'espia més famós de la Guerra Freda, va morir la nit del 9 de novembre a Berlín a l'edat de 83 anys. Anècdotes del destí, Wolf va morir poques hores abans que es complís 17 anys de la caiguda del mur de Berlín, i del final de l'RDA.

Biografia

[modifica]

De família jueva, havia nascut 83 anys abans a Alemanya. Amb l'arribada al poder dels nazis, l'any 1933, la família Wolf va emigrar a la Unió Soviètica. Allà, el jove Markus va ingressar al Partit Comunista d'Alemanya a l'exili.

La derrota de Hitler va permetre-li tornar a Alemanya i desprès de treballar de periodista, va ingressar amb el sobrenom de Misxa als serveis d'espionatge de l'RDA, que va començara dirigir l'any 1953. Wolf destacà per la formació d'un grup molt especial anomenat: "els romeus". El seu treball consistia en seduir secretàries solteres que treballaven en centres de poder dels governs occidentals.

Un dels seus homes, Günther Guillaume, va aconseguir ser durant quatre anys (1970-1974) secretari personal del canceller de l'Alemanya Federal, Willy Brandt. Wolf, més conegut com l'espia sense cara, ja que fins 1978 els serveis d’intel·ligència d'Occident no van aconseguir una fotografia seva, es jubilà l'any 1986.

Aleshores va començar a escriure llibres (el més conegut, L'home sense cara), tot i que va tenir temps per recolzar la perestroika de Gorbatxov i contribuir en l'enderrocament del mur de Berlín.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail