Mas aposta per un govern d'unitat si el TC retalla l'Estatut i assumeix el "dret a decidir"

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

21 de novembre del 2007, )Catalunya

El líder de CiU, Artur Mas, ha proposat un govern d'unitat de totes les forces catalanes disposades a defensar l'Estatut aprovat pel Parlament català el 30 de setembre si el Tribunal Constitucional (TC) altera el text actual. En cas que aquest govern de concentració no fos possible, Mas planteja la necessitat de convocar eleccions de seguida. El líder convergent també ha defensat el "dret a decidir" de Catalunya per superar la "situació de dependència" respecte a Espanya, en un plantejament amb punts de connexió amb la via que proposa el govern basc de Juan José Ibarretxe.

Artur Mas ja ha desgranat el seu projecte de refundació del catalanisme. En la seva conferència "El catalanisme, energia i esperança per a un país millor", Mas ha assenyalat el "dret a decidir" com una de les bases d'aquesta refundació. Davant de més de 2.000 convidats, Mas ha plantejat un salt qualitatiu en la seva aposta sobiranista, que es traduiria a consultar els catalans sobre, per exemple, si es vol el concert econòmic.

El projecte de refundació del catalanisme de Mas, que considera "obert" a les aportacions que vulgui fer el conjunt de la societat catalana, hauria de descansar sobre quatre pilars: assolir la "nació plena" catalana, apostar per convertir Catalunya en un país líder, preparar-lo per als reptes de la globalització i aplicar el dret a decidir dels catalans sobre els seus propis assumptes. "El dret a decidir d'un poble és l'exercici de la democràcia en estat pur. A quin demòcrata li fa por, això?", s'ha preguntat Mas.

Pel líder de CiU, l'objectiu de regenerar Espanya tenia sentit al segle XIX quan s'havien "perdut les colònies exteriors", però tot i que l'Estat s'ha "transformat", encara hi predomina més "l'odi que la concòrdia, la intolerància que el respecte" cap a Catalunya. Malgrat haver recuperat l'autonomia, Mas ha lamentat que encara persisteix un "dèficit fiscal" del 8%, les balances fiscals no es fan públiques, l'AVE no arriba a Barcelona i "l'Estat central intervé per terra, mar i aire en la vida dels catalans".

L'altre punt important de la conferència de Mas ha estat l'aposta per un govern d'unitat catalanista si el TC retalla l'Estatut català. El líder de CiU ha insistit també a intentar forçar un nou referèndum si l'Estatut surt debilitat del Constitucional i, en cas que el govern espanyol "no autoritzés" la consulta, celebrar una votació al Parlament "amb la mateixa intenció", és a dir, que des de Catalunya s'opini en última instància sobre com pugui quedar el text.

Mas veu "altament improbable" que l'Estatut aprovat pels catalans i les Corts passi pel TC "sense ser alterat". En una clara al·lusió al PSC, Mas ha reclamat el "compromís" dels partits integrants d'aquest hipotètic executiu d'unitat a "defensar i votar a Madrid d'acord amb els acords subscrits a Catalunya".

En el seu discurs, Mas ha proposat també mesures de regeneració democràtica, com "limitar els mandats dels màxims càrrecs" del país, acabar amb el sistema de llistes tancades a les eleccions, respectar les candidatures més votades, crear un sistema perquè els polítics passin comptes davant la ciutadania o facilitar que persones de la societat civil puguin dedicar-se uns anys a la política.

Repetirà com a candidat[modifica]

L'actual cap de l'oposició, Artur Mas, ha deixat clara també la seva "ferma determinació" a tornar a ser candidat a la presidència de la Generalitat, fent callar qualsevol rumor sobre el seu futur en aquest mandat. Després d'unes setmanes en què s'ha especulat molt sobre el futur del flamant portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, Mas ha manifestat: "La decisió no em correspon a mi, però vull ser plenament honest en la declaració de les meves intencions: tothom té dret a jutjar-me pel que dic i pel que faig, pel que sóc i pel que pretenc ser. Tampoc me n'amago."

Fonts[modifica]