Vés al contingut

La NASA anuncia aigua a Mart

De Viquinotícies
Mart des de la Viking Orbiter, 1980.
Imatge: NASA/USGS.
Recurring slope lineae al cràter Newton.
Imatge: NASA/JPL-Caltech/Univ. Arizona

2 d'octubre del 2015, NASA
Dilluns, la NASA va anunciar que signes d'aigua líquida s'han trobat a Mart. La nau espacial Mars Reconnaissance Orbiter va trobar evidència del líquid en la superfície marciana, taques fosques llargues al Planeta Vermell es creu que es van formar a causa del flux d'aigua.

En una conferència de premsa, el director de ciència planetària de la NASA, Jim Green va dir: “Ara sabem que Mart va ser una vegada un planeta molt semblant a la Terra amb càlids mars salats i llacs d'aigua dolça [...] Però alguna cosa va passar a Mart, va perdre la seva aigua”.

L'aigua es pensa que flueix pels vessants en els mesos d'estiu, i s'assequen cuan la temperatura cau per estacionalitat. Els científics tenen diferents teories sobre l'origen de l'aigua, com potser de l'atmosfera marciana o de gel sota la superfície.

El 2011, Lujendra Ojha va proposar la teoria d'aigua sobre la superfície de Mart, després d'estudiar les mostres de sal del sòl marcià. La temperatura de Mart és prop del punt de congelació de l'aigua, però la presència de sal baixa el punt de congelació. Alfred McEwen, professor de geologia planetària en la Universitat d'Arizona, va descriure l'aigua com "salobre". D'altra banda, els recurring slope lineae (RSL) en la superfície de Mart es troben a lliscar per la pendent en la temporada més calenta que indica la presència d'aigua.

L'administrador associat de la NASA, John Grunsfeld, va dir que aquestes observacions van donar una millor imatge sobre els recursos del planeta, que podrien ser útils en el futur. Grunsfeld va tuitejar: “Aigua a Mart, no només congelada. Hi ha alguna cosa per beure? Algun dia ens descobrirem en els nostres #JourneyToMars”.

Amb motiu d'aquest descobriment, Google ha creat un doodle en el qual Mart està bevent aigua.

Fonts

[modifica]


avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article