La Formació Professional, una gran oportunitat per al teixit productiu de Catalunya

De Viquinotícies

19 de setembre del 2018, Barcelona [[1]]

El curs escolar 2018-2019 a Catalunya comença amb 1.320.000 alumnes, dels quals 120.310 cursen actualment estudis de formació professional (FP) de grau mitjà i grau superior. Lluny de ser estudis de poc prestigi, segons ha publicat Carles Mundó a La Vanguardia, aquestes dades afermen el seu paper estratègic per al desenvolupament de la nostra societat i del teixit productiu de Catalunya.

Segons l'Enquesta de Població Activa de l'últim trimestre, a Catalunya hi ha 134.000 joves menors de 30 anys que no tenen treball, i la taxa d'atur dels joves d'entre 16 i 24 anys és del 27,5%, molt per sobre de l'11,4% del global. Respecte al grau de formació d'aquests joves sense ocupació, el 68% tenen estudis primaris i estudis generals, la qual cosa contrasta amb el 12% de joves amb estudis de formació professional i el 9% de joves amb estudis universitaris.

A l'informe sobre inserció laboral dels titulats en FP que elabora la Conselleria d’Ensenyament, en col·laboració amb les Cambres de Comerç catalanes, es mostra que el 46% dels estudiants que han cursat un cicle formatiu de grau mitjà i el 63% dels quals han cursat un de grau superior han trobat feina dins dels nou mesos següents a l'obtenció del títol, i la majoria dels quals no treballen és perquè continuen estudiant. Dos de cada tres que han trobat feina és a jornada completa i un de cada tres té un contracte indefinit. Aquestes dades demostren que hi ha una demanda de titulats amb qualificació tècnica en molts sectors del mercat de treball.

Atenent als sectors, veiem com els FP relacionats amb el sector de la salut es continuen trobant entre els més demandats, al costat dels relacionats amb enginyeries i noves tecnologies. Com a exemple, les dades dels grau superior d'Higiene Bucodental (amb una taxa d’ocupabilitat del 65%) de 2017 presenten un 35% d'alumnes en actiu un any després de finalitzar els seus estudis, més un 46% que continua estudiant formació superior relacionada amb l'odontologia.

La FP és un instrument imprescindible per al teixit productiu i per lluitar contra l'atur. Però també per afavorir la inserció social de molts joves que han abandonat els estudis o no han sabut trobar suficient recolzament en el seu entorn. Tanmateix, podria ser una opció per combatre el fracàs escolar, que malgrat la tendència a la baixa està en un inacceptable 19%. En aquest sentit, el treball coordinat dels instituts de formació professional, els ajuntaments i les empreses és també una gran oportunitat que s’ha de seguir incentivant i recolzant.

Referències[modifica]

(castellano) La FP, Motor Estratégico - La Vanguardia. 12 de setembre del 2018.