L'Iran rebutja aturar el seu programa nuclear però vol negociar

De Viquinotícies

22 d'agost del 2006, Iran

Iran
Iran

La comunitat internacional va oferir incentius econòmics a Teheran a canvi de suspendre el programa però l'Iran ha respost de manera negativa al seu oferiment. Segons ha informat l'agència de notícies iraniana Fars, el règim de Teheran ha presentat un document als ambaixadors dels països occidentals en que es nega a aturar l'enriquiment d'urani a canvi d'incentius, encara que assegura que està disposat a negociar. La proposta que van presentar els Estats Units, el Regne Unit, França, Rússia, la Xina i Alemanya inclou incentius econòmics i tecnologia nuclear avançada per a ús civil.

El portaveu d'Afers Estrangers iranià, Hamid Reza Asefi, ja va dir ahir que la solució de la qüestió de l'enriquiment d'urani no s'ha de fer amb prohibicions sinó amb negociacions. Una opinió similar té el líder religiós Ali Jamenei, que va dir que la república islàmica de l'Iran ja havia pres la decisió, i va reiterar que el país no intenta fabricar armes de destrucció.

El paper del Consell de Seguretat de l'ONU[modifica]

Si Iran es nega a aturar el programa nuclear abans de final de mes, es pot enfrontar a una sèrie de sancions del Consell de Seguretat. Tot amb tot, al si d'aquest ens hi ha divisió sobre si se n'han d'imposar o no. De fet, el Consell de Seguretat ja va aprovar una resolució en què demanava a l'Iran que suspengués l'enriquiment d'urani abans del 31 d'agost. Iran la va rebutjar i la va qualificar d'il·legal car no havia excedit en Tracta de No Proliferació Nuclear.

Fonts[modifica]