Vés al contingut

Inigualables observacions d'una estrella supermassiva

De Viquinotícies
Concepció artística de W75N(B)-VLA2. Esquerra: el vent sec de la jove estrella s'expandeix amb forma gairebé esfèrica en 1996. A la dreta: en 2014, el vent ha estat modelat per un tor de pols en una el·lipse.
A dalt (1996) i a baix (2014).

16 d'abril del 2015, Espai
Dues imatges de la estrella massiva W75N(B)-VLA2, fetes amb 18 anys de diferència, revelen una diferència observable bastant important que dona als astrònoms una visió en "temps real" del desenvolupament de les estrelles massives en les etapes inicials de la seva formació. La primera imatge de l'estrella, que es troba a uns 4200 anys llum de la Terra, és una imatge de VLA de 1996, i la segona és una imatge feta el 2014.

"La comparació és notable", va dir Carlos Carrasco-González, director de l'equip d'investigació del Centre de la radioastronomia i astrofísica, a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.[1] L'imatge de 1996 mostra una regió condensada de vents ionitzats calents que són expulsats de la jove estrella, mentre que la imatge de 2014 mostra que el vent expulsat està deformat en sentit longitudinal.

“Veiem forts canvis en temps real, aquest article ens dóna la gran oportunitat de veure, en els propers anys, les diverses etapes de la formació estel·lar primerenca”, diu M. González.[1]

Evolució

[modifica]

Els científics creuen que aquesta jove estrella es forma en un ambient molt dens de gas i estaria envoltada per un tor gasós. Aquesta estrella expulsa vents calents i ionitzats en dues fases diferents. Durant la primera fase, els vents s'estenen en totes les direccions, d'aquí la forma esfèrica del seu embolcall. Durant la segona fase, els vents van colpegen les parets gasoses del tor, alentint-las.

Company

[modifica]

La W75N(B)-VLA2 té una companya que es forma a unes 900 unitats astronòmiques de distància.[2]

Fonts

[modifica]
Referències


avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article