Vés al contingut

Grècia: el programa de la coalició de govern inclou una flexibilització de les mesures d'austeritat

De Viquinotícies


23 de juny del 2012, Grècia
El programa de govern pactat per Nova Democràcia, el PASOK i Esquerra Democràtica inclou relaxar una part de les estrictes mesures d'austeritat imposades en canvi del rescat internacional a Grècia. En concret, el govern encapçalat pel primer ministre Antonis Sàmaras preveu una baixada de l'IVA (ara al 23%) en restauració i agricultura i elevar els ingressos mínims per pagar impostos directes. També defensa l'ampliació d'un any a dos la prestació per desocupació, subsidis per als més necessitats i la congelació del programa d'acomiadaments de funcionaris. Quant al dèficit, inclou una ampliació de dos anys en el termini per complir els màxims de dèficit públic, previst en el 2,1 per al 2014 segons els compromisos vigents. El 2011, el dèficit va ser del 9,3% del PIB.

“L'objectiu general és que no hi hagi més reduccions en sous i pensions ni més impostos”, indica el document, que inclou una revisió segons la negociació del salari mínim, reduït en un 22% el mes de febrer (de 751,39 a 586 euros) en el marc de la negociació del segon rescat grec.

El text també preveu la recapitalització del cinquè banc del país, ATEbank, un banc agrari públic, la liquidació podria haver demanat la UE, i un programa de 6.000 milions d'euros per a pagaments a creditors de l'administració.

Aquesta proposta serà examinada durant la propera cimera europea, que tindrà lloc els dies 28 i 29 de juny, però encara abans, aquest mateix dilluns, els inspectors dels prestadors internacionals (UE, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) visitaran Atenes.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail