Catalunya: els sindicats plantegen el 23 de maig com un assaig de vaga general: diferència entre les revisions

De Viquinotícies
[versió verificada][versió verificada]
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 33: Línia 33:
[[Categoria:Espanya]] 
[[Categoria:Espanya]] 
[[Categoria:Catalunya]]
[[Categoria:Catalunya]]
[[Categoria:Província de Barcelona]]


<!-- Interwikis -->
<!-- Interwikis -->

Revisió del 21:54, 19 maig 2013

19 de maig del 2013, Catalunya
La llista és llarga. Potser el que crida més l'atenció és el sector del metall de Barcelona, amb uns 250.000 empleats, però dia a dia les convocatòries s'estenen a altres àmbits. L'últim, el transport de mercaderies per carretera de la província de Barcelona. Abans ja s'hi havia sumat el transport de mercaderies per carretera de Girona i el de Tarragona. De nou a la capital catalana, ha convocat aturada també el sector del lleure educatiu.

Aquesta és només una mostra de totes les mobilitzacions que quedaran concentrades el proper 23 de juny. CCOO i la UGT van decidir convocar-la per tal de desbloquejar els convenis col·lectius. L’objectiu és aturar l’ofensiva de la patronal que, segons els líders sindicals, pretén una desregulació massiva de les condicions salarials i laborals.

A Barcelona també ha convocat vaga el comerç tèxtil, amb marques com Furest, Venca, Cortefiel i Mango, que aturarà la seva activitat si les patronals segueixen resistint-se a encetar negociacions, segons afirmen els màxims dirigents dels dos principals sindicats catalans. Pel mateix motiu, a causa de la falta d'avenços en la negociació, han convocat vaga empreses tant significatives com Ciments Molins.

A més de les aturades, les organitzacions sindicals volen traslladar al carrer la seva indignació. S'han convocat manifestacions a Terrassa, Sabadell i Mataró, a més de Barcelona. A Terrassa, davant la seu de la patronal CECOT; a Sabadell, una concentració a les 12 h davant del Centre Metal·lúgic, i a Mataró, a les 12 h una trobada i xiulada davant de la seu de la patronal FAGEM (Federació d’Associacions i Gremis Empresarials dels Maresme). Altres concentracions ja definides tindran com a escenaris Vic i Granollers. També hi haurà marxes a Lleida i Tarragona.

Uns 800.000 treballadors afectats

Actualment uns 150 convenis d'àmbit català i uns 100 d'àmbit estatal amb afectació a Catalunya estan en estat de negociació. Això afecta a uns 800.000 empleats de Catalunya. Si no es renova tot el contingut dels convenis col·lectiu -el termini es el 7 de juliol- perdran vigència. Això vol dir que els salaris es podrien fixar en el mínim interprofessional, de 645 euros al mes, i les condicions de treball serien les que fixa l'Estatut dels treballadors. Tot el que s'havia negociat i conquerit durant dècades podria perdre's des del punt de vista laboral.

Els sindicats temen que darrere de la negativa patronal hi hagi el desig no sols de baixar els salaris de forma massiva sinó de conformar unes relacions laborals individualitzades, cosa que suposaria una ferida de mort per al sindicalisme.

Per escalfar motors i aconseguir el màxim de compromisos, el 16 de maig hi ha convocada una assemblea de delegats que suposarà el tret de sortida de la protesta. No obstant, els líders de CCOO i UGT han plantejat aquesta batalla en clau d'un enfrontament de llarga durada -d'entrada fins el 7 de juliol, quan haurien d'estar renovats la major part dels convenis- però després, si no s'aconsegueix que les patronals afluixin, la inestabilitat laboral es mantindrà fins a confluir al més de desembre, quan hi ha prevista una nova tongada de finalitzacions de convenis.

thumbs
thumbs
Aquesta notícia està en desenvolupament. Necessitem la vostra ajuda a fi de completar i publicar-la quan ho vulgueu.

Fonts