Vés al contingut

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya paga uns 65000 euros anuals pel canon digital

De Viquinotícies
Tot CD verge vengut a l'Estat Espanyol ha de pagar vora uns 20 cèntims de canon.

22 de desembre del 2006, Espanya

El dia de Nadal, el 25 d'octubre acaba el període que tenen les societats de gestió i els fabricants per acabar de definir la Llei de Propietat Intel·lectual, famosa per entrar el juliol de 2003 i imposar el polèmic canon digital.

El canon digital és una compensació que cobren les societats d'autors i editors per a compensar les "pèrdues" que poden haver tingut amb els dispositius emprats per a copiar material amb Copyright. El canon digital no és un impost que s'emporti l'administració.

Entre ambdues parts han d'arribar a un acord abans de tres dies o els Ministeris de Cultura i Indústria fixaran els paràmetres a través d'una ordre judicial. El que s'ha de decidir és sobre quins suports es pot i s'ha d'aplicar el canon digital, que fins ara només era present en els CD (uns 17 cèntims) i en els DVD (60 cèntims).

El 2005 la SGAE (Societat General d'Autors i Editors) van ingressar, per aquest concepte, 25 milions d'euros.

Actualment gran part del maquinari que es comercialitza serveix, a més d'altres funcions, per emmagatzemar dades. A part dels CD i DVD, els reproductors MP3, telèfons mòbils, targetes de memòria, televisors o reproductors de DVD amb disc dur...

Actualment hi ha molta polèmica sobre el canon ja que molta gent argumenta que és injust haver de pagar la compensació si s'utilitza el dispositiu amb un ús legítim i legal. Els fabricants de CD, DVD, etc. quantifiquen que només un 15% dels productes són utilitzats per gravar-hi contingut amb copyright; les gestores de drets tenen com a dada un 75%.

Un exemple clar on es paga el canon de manera "injusta" és en els judicis d'arreu de l'Estat Espanyol. Des del 2001 hi ha una llei que indica que tots els judicis s'han de gravar amb un suport apte per a la reproducció d'imatge i so.

A Catalunya s'han gastat 309.800 CD en processos judicials, l'administració catalana no porta els comptes dels diners que això ha costat, però tenint en compte que a l'hora de comprar un CD verge un usuari paga uns 21 cèntims de canon les xifra és de més de 65.000 euros.

Al País Valencià es van gastar uns 95.221 CD i 607 DVD. A Euskadi s'han pagat un 60 mil euros per 80 mil unitats d'emmagatzament.

Fonts[modifica]