Vés al contingut

Després de nou anys de viatge, la sonda New Horizons arriba a Plutó

De Viquinotícies
Fotografia de Plutó presa per New Horizons el 13 de juliol del 2015. NASA.

17 de juliol del 2015, Plutó
Aquest dimarts, la sonda espacial New Horizons de l'Administració Nacional d'Aeronàutica i de l'Espai (NASA) va arribar al seu punt més proper amb el planeta Plutó, fent història en convertir-se en la primera missió a sobrevolar-lo. El viatge va tenir una durada de nou anys i mig, durant els quals es va recórrer una distància de 4800 milions de quilòmetres.

La NASA va informar que aquest dimarts a les 11:49:04h UTC, la sonda es va col·locar a aproximadament 12 472 km de Plutó, on ha obtingut informació sobre la seva atmosfera i les seves cinc llunes. D'acord a El Mundo, “la història de l'exploració espacial ha escrit una de les seves pàgines d'or amb aquesta fita científica i tecnològica”.

Amb aquesta fita, Estats Units es converteix en el primer país a recórrer tot el Sistema Solar, des de Mercuri fins a Plutó, amb missions no tripulades. "És sorprenent" -va assegurar John Grunsfeld, director de les missions científiques de la NASA--: “no serà fins aquesta nit quan la sonda començarà a enviar tot el tresor de dades que permetran resoldre un dels majors misteris del nostre Sistema Solar”.

Les dades obtingudes per la New Horizons van trigar quatre hores a arribar a la Terra; posteriorment han estat processats per la NASA, per la qual cosa s'esperaven per aquest dimecres noves imatges de Plutó. Els responsables de la missió, al Laboratori de Física Aplicada de la Universitat Johns Hopkins, han informat que, d'acord a les dades recollides per la sonda, el planeta nan és més gran del que es pensava. Plutó té un diàmetre de 2370 quilòmetres.

El 19 de gener del 2006, la NASA va llançar a la New Horizons, poc abans que s'iniciessin els debats sobre Plutó. Va ser a l'agost d'aquest any, quan la Unió Astronòmica Internacional el va reclassificar com a planeta nan. D'altra banda, la sonda porta dins les cendres de l'astrònom nord-americà, Clyde William Tombaugh, qui en 1930 va descobrir Plutó. New Horizons no aterrarà, després de recaptar les dades continuarà el seu viatge endinsant-se en el Cinturó de Kuiper per estudiar altres cossos celestes.

Fonts[modifica]


avant Notícies d'ahir

Notícies de juny

Escriviu un article