Pavelló de Catalunya a la Biennal d'Arts Visuals de Venècia 2009

De Viquinotícies

Catalunya participa en 2009 a la 53a Biennal d'Arts Visuals de Venècia 2009 per primer cop amb un pavelló propi, en el qual es presenta un projecte que reflexiona sobre el concepte de comunitat, amb la voluntat que sigui un reflex de la creació artística del país en un dels aparadors mundials més importants de l’art contemporani.[1]

A començaments de 2007, l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull va plantejar-se la possibilitat de tenir una presència pròpia en la convocatòria de 2009 de la Biennal d’Art de Venècia. El 15 de febrer de 2008, en l’acte central del Congrés de l’Associazione Italiana di Studi Catalani, que agrupa professorat universitari, filòlegs i crítics literaris, i celebrat a la Università Ca’ Foscari, de Venècia, l’alcalde Cacciari, que presidia l’acte al costat del director de l’Institut Ramon Llull, va reafirmar públicament el seu suport a la presència d’un pavelló català a la Biennal i la seva satisfacció perquè aquest s’ubiqués en un equipament municipal, a més de posar en relleu, en la seva intervenció, els lligams històrics entre el nostre país i la seva ciutat.

El vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, i el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, van presentar el projecte Venezia, Catalunya. 2009. La comunitat inconfessable, que participa en la secció Eventi collaterali de la 53a Biennal de Venècia, que s’inaugura el primer cap de setmana del mes de juny. Valentín Roma, que va guanyar el concurs convocat per l’IRL, és el comissari d’una intervenció en la qual convergeixen tres projectes: Sitesize (de Joan Vila-Puig i Elvira Pujol), Postcapital Archive (1989-2001) (de Technologies To The People / Daniel García Andújar) i Archivo F.X. (de Pedro G. Romero). El concepte comú, La comunitat inconfessable, parteix del llibre homònim de Maurice Blanchot i de la interpretació d’aquest, segons la qual comunisme és ‘crear comunitat’.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. PARTICIPACIÓ CATALANA EN LA CIMERA DE L’ART [1]