Noves filtracions mostren que BT Security va facturar 9.000 euros al Cesicat per quatre informes d'espionatge a activistes

De Viquinotícies

31 d'octubre del 2013, Principat de Catalunya, Països Catalans

Una nova filtració sobre el seguiment d'activistes a les xarxes socials, realitzada a través d'un perfil de Twitter aquest migdia, confirmaria que, tal i com avançava la Directa diumenge passat, els informes de monitoratge haurien estat realitzats per treballadors de l'empresa privada BT Security.

Entre els set informes fets públics aquest migdia hi ha els resums de les "operacions" de seguiment al moviment Aturem Eurovegas, a les protestes contra la cimera del BCE a Barcelona i a la celebració del primer de maig.

Una derivada d'aquesta darrera “operació” queda recollida en un informe especial titulat “Revisió jordiborras” que explica que aquest fotoperiodista fou “identificat” durant les manifestacions alternatives del primer de maig “fent comunicacions a la xarxa social Twitter al respecte dels mossos de paisà”.

El document dedicat a Jordi Borràs inclou el seu nom, adreça i telèfon, a banda d'informació sobre els seus estudis o una relació dels seus clients. Aquesta tarda, el fotògraf ha tramitat una denúncia a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades després d'intentar, sense èxit, parlar per telèfon amb algún responsable del Cesicat.

Les factures de BT Security[modifica]

El darrer informe d'aquesta nova remesa és un report del model de costos de l'empresa BT Security, integrada al grup Incita des de setembre de 2012, que porta per nom “CESICAT. Volumetries del mes de maig de 2012”. El document detalla la facturació de quatre operatius (Operació Col·laboració ciutadana, Operació 1 De Maig, Operació BCE i Operació 12-15M) pels quals es factura a Cesicat un total de 9.064 euros. D'aquests, 3.000 euros es facturen en concepte de costos de disseny i desenvolupament i 6.000 per costos d'explotació. El report explica també que, durant el mes de maig de 2012, “s'ha consensuat amb la Gerència del Cesicat” un 34% de penalització en concepte de “manca de qualitat esperada en la prestació del servei”.

En el moment que es va fer aquest document (juny de 2012), BT Security hauria acumulat factures al Cesicat per valor de 170.000 euros en concepte de diferents serveis (gestió de notícies, guies de seguretat, anàlisi de vulnerabilitats, gestió de resposta a incidents i seguiment d'amenaces entre d'altres).

TB Security esborra dades dels seus empleats[modifica]

El dilluns 28 d'octubre al migdia, els perfils de Linkedin de diversos treballadors de l'empresa BT Security van ser esborrats de la xarxa. En concret, es va esborrar la informació sobre dues de les tècniques que, segons recollien els documents filtrats el cap de setmana, haurien aportat dades als informes de seguiment del primer aniversari del 15-M.

Gairebé al mateix temps que desapareixien les dades de les treballadores de BT, el perfil d'un dels coordinadors dels seguiments (treballador de Cesicat en la data en que es van realitzar els informes) també va ser esborrat de Linkedin. Mentrestant, el Cesicat va començar a demanar a diferents empreses d'allotjament a internet que retiressin les còpies dels informes que s'havien anat multiplicant a la xarxa al·legant una suposada violació dels drets de propietat intel·lectual.

L'endemà dimarts 29 d'octubre, la Conselleria d'Empresa i Treball de la Generalitat, de qui depèn el Cesicat, emetia l'única declaració pública que ha fet sobre les filtracions on negava la participació de l'organisme en l'elaboració dels informes.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail