Hesbol·là ataca Israel; forces israelianes creuen la frontera amb el Líban

De Viquinotícies

12 de juliol del 2006, Orient Pròxim

Mapa del conflicte
Mapa del conflicte

Israel va llançar una incursió en el sud del Líban en el que segons afirma va ser una operació de recerca de 2 soldats israelians. Els soldats van ser capturats el dimecres després d'un atac de Hesbol·là, la milícia libanesa que va fer incursió a Israel.

Tres soldats israelians van morir i onze van resultar ferits quan patrulles de l'exèrcit que vigilaven la frontera entre Israel i el Líban van ser atacades el dimecres en el matí, prop de la vila israeliana de Zarit. Hesbol·là també va disparar morters i coets de llarg abast sobre el poble israelià de Shlomi i comunitats pròximes. Sis civils israelians van ser ferits per tirs d'artilleria.

Després de l'atac, dos soldats van resultar perduts, les tropes israelianes i tancs van entrar en el Líban davall l'excusa que els soldats havien sigut segrestats. Seguida la incursió, altres cinc soldats van morir quan el tanc israelià va passar sobre una mina. Un membre d'Hezbolá va morir en les escaramusses.

Com a reacció a aquest incident la força aeri israelià va bombardejar carreteres, ponts i bases d'Hesbol·là en un intent de previndre que les milícies traslladaren els soldats, segons va donar a conéixer Israel. Dos civils libanesos van resultar morts en el bombardeig d'un dels ponts, al mateix temps que 23 van resultar ferits. A més l'artilleria israeliana i els vaixells de guerra van atacar altres objectius en sòl libanés.

El primer ministre d'Israel, Ehud Olmert, va responsabilitzar al govern libanés per l'atac que va qualificar com “un acte de guerra” i va prometre que donaria una resposta que seria "dolorosa i de gran abast”. El comandant de personal de les Forces de Defensa Israelís, Donen Halutz, va declarar al canal 10 de televisió d'Israel que si els soldats no eren tornats, “tornaria el rellotge del Líban 20 anys arrere”

El secretari general d'Hesbol·là, Sheik Hassan Nasrallah, va celebrar la captura dels dos soldats qualificant l'acte de “dret a penes lògic i natural“. També va afirmar que els soldats havien sigut portats a un lloc lluny del lloc i que només hi havia una forma de tornar-los la qual era a través d'un intercanvi amb presoners libanesos i àrabs en les presons israelianes.

El primer ministre Ehud Olmert va convocar al seu gabinet una reunió d'emergència i va declarar que l'intercanvi de presoners no era cap opció.

El govern libanés va emetre una declaració després d'una reunió d'emergència del seu gabinet dient que no estava al tant de les intencions de Hesbol·là i que no endossava les accions del grup. EL primer ministre Fouad Siniora va dir apuntales que “el govern no té coneixement i no té la responsabilitat, ni endossa el que va succeir en la frontera internacional”.

Dos membres d'Hesbol·là formen part de la coalició que governa el Líban. La posició del govern dels Estats Units és de condemna cap als atacs d'Hesbol·lá, admetent que el govern libanés no té major influència sobre les accions de la milícia organitzada.

Israel va enviar una queixa a les Nacions Unidas convocant al Consell de Seguretat perquè reforçara les resolucions que demanen al Líban que estenga la seua autoritat sobre la totalitat del territori i desarmament les milícies.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail