Disset cossos humans en una controvertida exposició

De Viquinotícies

15 de novembre del 2007, Barcelona

Dissabte s'inaugura 'Bodies', qüestionada per grups de defensa dels drets humans

Disset cossos humans, preservats amb una tècnica especial, s'exhibiran des de dissabte al Museu Marítim de Barcelona. 'Bodies' és una exposició de l'empresa nord-americana Premier Exhibition, amb seu a Atlanta, que recorre algunes ciutats del món des de fa quatre anys. El lema de presentació és: 'Una exposició fascinant sobre l'anatomia humana.' Els cossos són de la Universitat de Medicina de Dalian (la Xina), però grups de drets humans d'aquell país qüestionen que s'hagin obtingut legalment.

L'exposició, portada a Barcelona per la productora Sold Out, consta de disset cossos (tots de rostre oriental) i de dos-cents òrgans, posats dins unes vitrines. Si, d'una banda, ensenya els aparells digestiu, nerviós, reproductor, endocrí..., d'una altra, presenta, en una sala a part, embrions i fetus que poden arribar a les catorze setmanes . Finalment, els visitants poden tocar alguns òrgans en un espai 'interactiu'.

El doctor Roy Glover és el cervell de l'exposició. Fou professor d'anatomia i biologia cel·lular a la Universitat de Michigan, on va practicar la tècnica de preservació de cossos amb polímer que ha utilitzat per preparar l'exposició. Durant la presentació de la mostra, Glover va dir que als Estats Units no havia trobat anatomistes que volguessin disseccionar ni preservar els cossos per a l'exposició, i que per això havia recorregut a professionals xinesos, que, diu, són 'dels millors del món'. En resposta a les crítiques d'alguns grups de drets humans xinesos, com la Laogai Research Foundation, ha explicat que els cossos no eren de presos executats, sinó de morts naturals.

Harry Wu, director de la Laogai va dir en una entrevista publicada al New York Times que la Universitat de Dalian havia estat implicada en l'ús de presoners executats amb finalitats comercials, i que havia proporcionat cadàvers a Gunther Von Hagen, un empresari que organitza exposicions d'aquesta mena.

Segons una altra organització, Human Rights in China, l'exposició és sospitosa, atès l'historial de violació de drets humans del govern xinès, i no és clar que els cadàvers s'hagin obtingut legalment.

Però Glover reitera que l'exposició no és morbosa, ans versa sobre la vida i la salut, i que és la millor manera d'aprendre sobre el cos humà.

El preu de l'entrada és de setze euros, de dilluns a dijous, i de dinou euros el cap de setmana.

Fonts[modifica]